sep 142013
 
kastanjer 003

Æbler hører efteråret til. Og hvor er det bare en af de dejlige ting ved efterår. Det er både smagen, lugten, og de ting man kan med æbler. Når du bager eller koger dem, breder der sig en vidunderlig duft i huset.

14 september er æblets dag, og det vil vi også være med på, så her et par ideer til hvad du kan bruge alle de dejlige æbler til. De er nemme at få fat i, for rigtig mange med haver stiller poser med æbler ud til vejen, hvis du ikke selv er heldig at have et træ i haven. Der vil komme flere ideer til hen af vejen.
Æbler kan bruges både til kage og til mad, samt pynt. Så velkommen til vores hugge æble hjørne :-) Klik på indlæg for at læse mere.

  10 Responses to “Æbler, ideer”

 1. mormors kolonihavehusINGEN ÆBLER UDEN MORMOR

  En ting, som vi altid vil forbinde med Mormor er æblekage. Kan du se det for dig, dufte og smage det? Kagen der står der på den ternet dug, kaffen der dufter fra den blå kande, bier der summer i syren busken, lille mis, der kælent smyer sig op af dig, avisen der skratter, fugle kvidre, græsslåmaskinen i det fjerne, summen af snak fra de andre kolonihaver, radioen der kører med dansk pop inde fra køkkenet, hvor mormor står i sit forklæde, og er ved at lægge sidste hånd på alle tingene lige inden gæsterne kommer :-)

  få lige lidt mere stemning her :-)

  http://cityprinsesserne.dk/?p=4122

 2. ÆBLEMASKE

  Er du så heldig, at have et æbletræ, eller kan få en masse æbler fra noden der har, så prøv lige at lave denne æblemaske :-) Du kan gøre det en dag, hvor du er alene hjemme, har lyst til at forkæle dig selv, og laver Girl stuff ;-)

  Det skal du bruge:

  •1 æble
  •2 spsk. honning

  Sådan gøres det:

  Æblet skrælles og kernehuset fjernes. Så skal du blende æblet, og tilsæte honning. Blandingen sættes i køleskabet i ti minutter. Blandingen fordeles i ansigtet, og skal sidde en halv time. Slut med at rense huden med lunkent vand – og mærk så forskellen :-)

  Hvorfor den er god:

  Frugtsyren i æblet virker let peelende, og honningen giver huden næring.

  Have fun :-)

 3. æbleflæsk 003æblekasser 001
  INGEN ÆBLER UDEN FLÆSK

  Forskere, tror jeg det er, siger at sød surt og salt er de ingredienser der er med til at give en stærk smags oplevelse, da det på en måde kildre en masse smags løg, på tungen. Hvis rettens udtryk også ser lækker ud, så er oplevelsen er helt i top.

  Æbleflæsk er en gammel dansk ret. Æblernes søde syrlighed spiller rigtig godt med det salte flæsk, i forhold til forskernes råd om en skøn smags oplevelse.

  Her har jeg brugt røget mørbrad i stedet for flæsk, det har jeg gjort af flere grunde. Jeg elsker flæsk, som Mormor laver det, men jeg har fået lidt for meget på side benene, og fordi jeg ville eksperimenterer en anden form for kød, som kunne minde om flæsk eller røget bacon, som også vil passe så godt til æblemosen.

  Da jeg havde lagt retten på tallerknen, kunne jeg godt se, at udtrykket så lidt for fersk og kedeligt ud. Så havde jeg tid og vidst hvordan det smagte, ville jeg havde sørget for savoy kål snittet fint, vendt i olie og citron, og muligvis ingefær med græskarkærner.
  Så tror jeg den havde været lige i øjet. :-)

 4. æblemarmelade 002broderi kaffevarmer 018ÆBLEMARMELADE

  Åhh denne skønne æbletid, hvor du kan få alle mulige skønne sorter af æbler, og det dufter så skønt når du koger grød, mos marmelade, syltetøj, som i princippet alle går ud fra samme grundopskrift :-)

  Og regner det udenfor, og du har tændt lys, og duften breder sig på hele slottet, så opleves det som lykke, fordi alle sanser er i spil. og det er en vigtig ting, når du følrlykke, nemlig at alle dine sanser bliver brugt, for det giver en helheds oplevelse :-)

  Æbler kan bruges til rigtig meget, og her har jeg endnu en portion, som skal bruges til marmelade. jeg vil lave nogle med forskellige smage, for æbler spiller så godt med ingefær, kanel og faktisk også fedt.

  for Ælbeflæsk er godt nok en gammeldags ret, men i moderate mængder er det skønt.

 5. efterårs æbler 023efterårs æbler 020ÆBLEDRØM

  Det er en opskrift jeg har kopieret fra en cafe i Sønderborg, jeg har været på et par gange, faktisk tre, i gennem et par år, hvor jeg har været forbi på de kanter. Hver gang har jeg så været forbi cafe Figo som ligger nede ved rådhuset, og har så nydt denne dessert og kaffe. Jeg har spurgt om jeg måtte låne opskrift.

  Æbledrøm smager himmelsk, syntes jeg. Det gør jeg selvfølgelig fordi jeg er vild med syrligt, som er de revne æbler, og marcipan, som er bunden. Vanilje isen spiller også godt imod det syrlige. For jeg vil altid vælge syrlige æbler til dette som eksempel sorten Discovery eller nye friske Guldborg æbler.

  Vælger du et æble som er for sødt, som eks. Golden delicious, så bliver det hele for sødt.
  De mere neutrale æbler, som eks. Mutzu, vil jeg heller ikke vælge.
  Du skal bruge:
  – Bage marcipan
  – 2 syrlige æbler
  – En vanilje is af god kvalitet og med god smag
  – Flødeskum
  Dette skal du gøre:
  – Rul marcipanen ud i to cirkler af ca. ½ cm tykkelse, og bag dem i ovnen i ca. 10 min øverst.
  – Æbler rives, hvis de er tilpas syrlige behøver du ikke citron, for at forhindre at æblerne bliver brune.
  – Når marcipanbundene er afkølet, lægges is på og hen over isen kommer du de revet æbler.
  – Flødeskum på til sidst på toppen.

  Du kan i øvrigt læse om cafe Figo lige her http://cityprinsesserne.dk/?p=2187

  og læse om selve cafeen her http://www.cafefigo.dk

  Tilbage til gourmeen http://cityprinsesserne.dk/?p=75

 6. trifli 014bornholm 007LÆKKER SALAT MED ÆBLER OG AVOCADO

  Sen sommer byder på mange lækre frugter, og har du selv nogen i haven, så kan du lave alverdens lækkerier, både som grød kager og i mad.

  æbler egener sig rigtig godt til meget mad, og spiller så fint ammen med karry, kokos, eller ingefær, for også lige at nævn vanilje.

  Denne salat er en del i et slanke program, hvor jeg rørte to spiseske olie op med citron, salt og peber. Så vendte jeg blandet salat, æble og avocado i. Jeg lavede en topping af græskarkærner og rød snack peber, og spiste to halve stykker hjemmebagt rugbrød til. :-)

 7. blommer 021blommer 011ÆBLE CHIPS

  Æblechips dem kan man bruge både til at spise og til pynt. Særligt til jul, er de søde at pynte med, hvis du har skåret dem med kernehus, som jeg har valgt at gøre, fordi der kommer en sød lille stjerne i midten. jeg selv tænker at bruge dem til fuglene, som man også kan.

  Æble chips kan spises som de er, eller skæres ud i mindre stykker og bruges i Mysli, sammen med andre tørret frugter.

  Sådan gør du;

  Æbler skæres ud i tynde skiver, ca 1 mm
  de kan drysses med kanel, sukker, rørsukker, eller gnides med ingefær, som også passer dejligt til æbler.

  Du kan også gnide dem med citron, så de ikke bliver brune.

  Så sættes de i ovnen ved ca 100 grader og bager i ca 2 timer.

  Det giver den dejligste duft i huset, og gør du det ved juletid, så er stemningen i hus :-)

  Da jeg vil bruge mine til pynt, kan bruges i dekorrationer enten til jul, eller en sød efterårs dekoration, brugte jeg små æbler.

  Skal det være til at spise eller i mysli, ville jeg bruge mellem store, hvor du skal huske at tage kærnehuset ud inden du skærer dem i skiver.

  Have fun :-)

 8. snehvides æble 004en snegl 036ÆBLECHUTNEY

  Chutney er et lille syrligt tilbehør til kød. jeg selv bruger det meget, fordi jeg godt kan lide den afstemning i smagen som det syrligt kan give kød, særligt hvis kødet er lidt fedt.

  Denne chutney endte ikke som i opskriften, fordi da jeg ville lave den, måtte jeg sande, at jeg ikke havde de ingredienser, som var nødvendige. og så er det at jeg måtte improviserer, og det gik meget godt syntes jeg.

  Dette brugte jeg:

  Æblegrød, som jeg havde i fryseren
  halvt rødløg
  1 fed hvidløg
  5 svesker
  hvid balsamico, bare et skveese
  lidt revet ingefærd
  salt og peber

  Dette gjorde jeg:

  Løg, hvidløg, svesker blev snittet og svitset på panden, jeg gjorde det i det fedtstof, som var tilbage fra stegning af koteletterne, hvor jeg valgte nakke koteletter, da jeg syntes de har mest smag.
  Æblegrød og balsamico hældes ved, og det simre for svag varme

  hvis du buger friske æbler, det kan du jo sagtens, så kan du enten lade det simre så meget, at æblerne bliver til mos. Men du kan sagtens bruge det inden.

  God fornøjelse :-)

  Tilbage til forsiden http://www.cityprinsesserne.dk

 9. kastanjer 062kastanjer 003REVET RÅ ÆBLEKAGE

  Den klassiske Mormor æblekage kender vi alle, og den er bare skøn. Men der findes også en anden skøn og frisk udgave, som er hurtig at lave. Du skal bare rive æbler, og oven på dem ligge æblekagerasp, eller knuste makroner og så flødeskum.
  Creme fraiche vil også gå rigtig godt til denne udgave af en æblekage :-)

 10. ÆBLE,FENNIKEL og KYLLING

  Fennikel har en snert af lakrids i smagen, men på en eller anden måde så spiller den bare godt sammen med æbler. Fennikel er en grøntsag jeg selv elsker så meget, både for sig selv bare manireret i olie, citron eller appelsinsaft, med salt og peber, eller sammen med æbler, kylling og bladseleri.

  Har jeg eksempel en rest kylling var aftensmaden dagen før, så laver jeg en frokost salat med disse ingredienser.

  Kylling, en rest
  1/2 Fenikel snittet meget fint
  bladseleri skåret i tern
  æbler også skåret i terne
  vendt i en marinade af olie, appelsin eller citron saft.

  tip: jeg køber altid de små juice brikker, så jeg har små mængder applsinsaft

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>