broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre

DIY hvordan lærer man at broderer

Al ny begyndelse er svær, og det kan det også være, selv om det ser let ud at broderer korssting. Men det kan lres, så det bliver let.

Når man kan noget, har lært det så meget, at det er blevet en kompetence, så syntes man jo det er let, og kan have lidt svært ved at forstå, at nogen kan syntes det er svært. Men sådan er det vel i virkeligheden med alt nyt man skal lære. Dog vil jeg lige indføje, at noget helt sikkert er langt sværere end andet.

Men som underviser i folkeskolen, kan jeg se, at mange børn synes det er lidt svært.

Der er også en del ting, som der skal holdes øje med. Farveskift af garn, forstå at garnet når du bruger broderigarn, er sat sammen med flere tråde, og alt efter hvilken aida, som er det stof du skal broderer på, hvis du er nybegynder, så er der også mål for det, nemlig størrelsen på tern, samt du er nød til nogle gange at dele tråden, ellers bliver den for slidt, og den slår knuder. Og det skaber bare frustration.

Du kan vælge at læse videre, eller klikke ind på youtube, hvor jeg har lavet en lille film om det samme, nemlig hvad du skal vide om at broderer, inden du går i gang.

Du får også  youtube-tip om hvordan du let får broderimønster fra papir over på dit stof

broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre
Her ser du en nisse, som Mathias i 2.a har tegnet, og som er tegnet op i photoshop, og siden lagt ind i mit broderiprogram

Så er der broderimønstrene, hvor der skal tælles hele tiden, hvis ikke de er tekstiltrykt på stoffet. Du skal også være klar over, at der må ikke være for mange pixel, hvis du er nybegynder, det betyder at der skal være store farveflader, ellers bliver det for svært, og så mister man motivationen.

Jeg har set mange broderiopgaver, der er blevet opgivet, fordi opgaven var for stor.

De fleste mønstre du finder her på siden, som iøvrigt er designet af mig, og som du finder på saxo.com, er godt egnet til nybegyndere og børn.

Du kan også prøve at tegne selv. Der skal du starte med små mønstre, som du kan tegne på ternet papir.

Når du mestre at sy korssting, og har fået den kompetence, hvor du kan sy halve korsting på række, og ikke hele tiden skal sy hvert sting, kan du finde støre broderier, eller hvis du er en ørn til photoshop, så tegne børnetegninger op, overføre dem i et broderi program, og så derefter udfordre dig selv lidt mere.

DIY julegaveposer hvad kan man lave med børnetegninger julegavepose nisse juletræ
Du ser lige her, hvordan Mathias tegning også er blevet tegnet op på noget madpapir med farveblyant. Posen blev lavet først, så jeg kunne se, hvor tegningen skulle sidde. Hvis du har børn, kan det være en super sød værtindegave til den i familien, som holder jule for alle, eller til bedsteforældrene.

Som nybegynder vil jeg stærkt fraråde at du bruger tegninger direkte. For det vil give for mange pixel, og mange pixelfejl.

Når så du har tegnet eller lavet et broderimønster på et program, skal du finde midten i dit broderimønster, og på dit stof. Her kan du sy et koordinatsystem ind på stoffet, og tegne det samme på broderimønstret som er på papir.

broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre
Når du skal klippe stof, er det vigtigt at du kender til højde og bredde af stoffet. Du kan tegne en firkant uden om motivet, så er det nemt at finde højde og brede, da du skal finde den yderste tern både i højden og bredden, du skal også huske at der skal være lidt mere stof end det som er arealet af selve broderiet. Ellers vil det begynde at trevle. kan du sy på maskine er det en god ide at lave en zik zak i kanten..

Du kan også vælge at tegne koordinatsystemet på bagsiden, men du skal vide at det her nemt kan blive bøvlet.

broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre
Hvis nu du skal sy noget, hvor der er en meget stor farveflade, så kan det være en god ide at broderer omridset, så du ikke hele tiden skal tælle

Så er det bare at gå i gang. Du starter fra midten, vælger hvilken kvadrant du vil begynde i. Jeg har for forståelsens skyld startede i kvadrant 1. Dernæst kvadrant 2, 3 og til sidst fire.

På forsiden af dit stof skal broderisting være kors, hvordan de ser ud på bagsiden er ikke så vigtigt, du skal bare vide, at der bliver de ikke et kors.

broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre
Den dag hvor du er mere øvet, så behøver du ikke altid at sy et koordinatsystem ind

Når du starter helt fra start, skal du lade et stykke tråd hænge, så du kan hæfte ende senere.

Hver gang du har syet med en tråd, og den er ved at være brugt op, skal du skifte tråd. Du hæfter ende ved at sy nålen om på bagsiden, og sy igennem noget af det, som allerede er broderet.

broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre
Kan du se at det er ved at tage form, og hvorfor koordinatsystemet er en god ide.

Når du brodere er det en rigtig god ide at du har vasket hænder inden. Du kan sikkert sagtens se, at der på denne er en kaffeplet. Den har nok været der fra start, sådan ser det ud på billederne, men jeg opdagede det først til sidst, fordi du vil se på næste billede, så var der kommet mere snavs på.

broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre
Når du er færdig, så skal tråden som er syet for at finde midten selvfølgelig fjernes.

Ja, jeg har det selv sådan, at jeg er fuldstændigt bidt af børnetegninger, og bidt af at man kan lave dem om til broderier. Jeg elsker det skæve, der er ved det. Så pt har jeg selv en del i garderoben, hvorpå der er broderet børnetegninger. dog mest tasker og rygsæk. Børnetegninger er også brugt til at lave børnetatooveringer.

broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre
Der er også noget du skal vide om stoffet. Der er forskel på størrelse på tern. Som nybegynder skal du vælge aida med store tern. Når du læser en opskrift versus broderimønster skal du forstå tallet sådan. Man tæller hvor mange terne der er på 10 cm og dividerer med ti. Så kender du tallet. Der er for eksempel noget der hedder aida 5,4. Det betyder at der var 54 tern på 10 cm.

Du fik lige to eksempeler på sjove nisser. Selv går jeg og tænker i om jeg skal samle flere nisser ind, det kunne være 24, så kunne det være lommer til en julepakkekalender. Det kunne også bare være fire, så det passer til en advendstkalender. Eller måske skal det med tiden være en del af et juletræstæppe.

broderi DIY børn broderi for nybegynder hvordan broderer man broderimønstre
Du ser lige bagsiden her. pæn er den ikke, det er også nogle gange ligemeget. Men på en dug, der kan en pæn bagside godt være vigtig.

Så ja, broderi kan du bruge til mangt og meget. Ud over at du kan sy en masse sjove boligtekstiler, så kan du også customize dit tøj med det. Det kan være sjovt på en skjortekrave, på en habitjakke, du kan lave sjove tasker, eller bare brodere på tasker, som er lavet, og du bare sætter dit eget personlige præg.

___________________________________________________________________________

Maybritt laisboHvis nu du tænker, kan man ikke komme i kontakt med mig, så jo. Det kan jo være du vil bestille noget her fra siden. Dette er ikke en webshop, bare hobby, derfor ser bestillingen ikke super professionel ud.

Det kunne også være du ville høre om jeg laver kurser. Og jo det gør jeg. Men du skal have stedet, for det er prøvet at leje et lokale, hvor der kom for få, til at det kunne løbe rundt. Og hvis det er i Jylland, skal du også regne med at betale for kørsel.

Jeg lever ikke af dette, jeg er udannet folkeskolelærer og arbejder som sådan, og håndarbejde er et af mine linjefag, og pt er jeg ved at opgraderer med de hårde materialer, som findes i sløjd delen.

Mine andre linjefag er matematik, naturteknik og fysik/kemi. tag den 😉

Måden du kan komme i kontakt er ved at skrive en kommentar her, men vid at den kan alle se. 🙂

Du kan også skrive en mail til; cityprinsesserne@yahoo.dk eller udfylde kontaktformularen.

Du skal dog huske at skrive i kommentarfeltet, hvad det drejer sig om, så jeg ikke tror det er spam.

Og så er du også velkommen til at ringe. Hvis ikke jeg kan tage telefonen, skal du lægge en besked, hvis du gerne vil have jeg ringer tilbage. For jeg ringer ikke til numre jeg ikke kender.

TLF; 40833813

Tak fordi du læste med, jeg håber du fik noget ud af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *