DIY hvordan laver man en sprællemand

DIY hvordan lave en sprællemand

DIY hvordan lave en sprællemand.

Det er nok ikke det, at lave en sprællemand, der er en kunst i sig selv. Det er snarer det udtryk, som man gerne vil have frem, der kan gå hen og blive helt kunstnerisk.

Jeg så mange søde, sjove, skæve sprællemænd på nettet, da jeg ville lave en. Det som startede ideen, var at jeg sad og tegnede tegninger til en tegnestopmotion film, en gammel drøm, som jeg har haft helt fra barnsben. Mens jeg sad og tegnede led til mine figurer, så tænkte jeg, det kunne være sjovt at lave det til en sprællemand også. Og så løb tankerne atter videre, for kunne det ikke også bruges til et kort, til en gave.og det var derfor, jeg søgte på nettet, for at se, om andre havde fundet på den ide. Og det så det ikke lige umiddelbart ud til. Så nu skal du lige se, og læse om hvordan du kan gøre.

sort teater DIY hvordan laver man en sprællemand
Kender du til sort teater? dukken er farvet med floucerende farve, og der er brugt en UV lampe til at få dette udtryk frem.

Du kan også se en lille youtube film med sprællemænd

for da det først blev startet op, kom en masse ideer til, også en med en sprællemand fra sort teater.

Du kan både tegne selv, eller klippe billeder ud fra blade, og på den måde lave forskellige udtryk.

Ting du skal bruge:

  • kinesertråd, det skal helst være tyndt, hvis du vil bruge sprællemanden på et kort
  • saks
  • kraftigt papir, hvad enten du tegner selv, eller klipper ud fra blade, for dit udklip skal limes på det kraftige papir
  • lim
  • farver af en slags, hvis du tegner selv
  • en hultang, mest hvis du gerne vil have pæne huller. Du kan sagtens bruge en tyk nål
  • klips til at sætte i ledne, så dukkens led kan bevæge sig.
DIY hvordan laver du en sprællemand
Her ser du, hvordan de enkelte dele er tegnet.

Min stopmotion film skal være med nogle cityprinsesser. Jeg ved ikke om du har læst med tidligere, men i mine gemmer, har jeg nogle modellervoks dukker, jeg lavede i tidernes morgen, med samme tanke for øje, nemlig at lave stopmotionfilm med dem. Det blev bare aldrig rigtig til noget, fordi jeg ikke vidste, hvordan man gjorde. Og ved søgning på nettet kom jeg frem til det jeg altid gør, nogen der gerne vil lære mig det, i dagtimerne, hvor jeg går på arbejde, og til en pris noget nær en million.

Men nu har jeg fundet ud af det 🙂 Så nu er det bare det store forberedende arbejde, billedtagning, og den lange tid med redigering.

DIY hvordan laver man stop motion film modelervoks diy DIY med modelervoks
Det her er Daisy og Dolly. Og ja de drikker bobler, gu gør de så 😉 Det gør de tegnet cityprinsesser også 😀 Der findes også en 3. figur, det er postmand Pierre, han er temmelig vild med Dolly. Lige med modellervoks stopmotionfilmen, som også skal blive til noget, vil det tage længere tid, fordi jeg skal lige have gjort erfaringerne med den tegnet stopmotion først.

De tegnet dele klippes ud, og der laves huller, som kan gøres med en hultang, eller en stor, tyk synål. Der skal være hul til tråd, der skal få sprællemanden til at vippe, og der skal være hul til dippenoterne. Dippenoterne, som jeg ikke kender navnet på, sættes i de led, som skal bevæge sig.

Kinesertråd bindes i de andre huller.

  • der skal bindes tråd fra arm til arm
  • der skal bindes tråd fra ben til ben
  • og der skal bindes en tråd på tværs af de andre tråde, som er lodret, skal bindes både på arm og bentråden, samt der skal være et langt stykke, du kan trække i
DIY hvordan laver man en sprællemand
her ser du, hvordan sprællemanden ser ud på bagsiden. Du ser også begsiden, som er blevet malet med akvarelfarve, for ikke at dominerer for meget.

Være opmærksom på, at du ikke klemmer dippenoterne for stramt, så sprællemandens led ikke kan bevæge sig.

Du kan også se den lille youtubevideo DIY hvordan laver man en sprællemand

Hvis du vælger at lave sprællemanden som et kort, skal du også have en baggrund. Det kan bare være et stykke farvet karton, eller en baggrund, du selv har farvet. Hvis du vælger, som jeg, at male baggrunden med akvarel, er det en god ide at klister papiret op på et bord med tape, hele vejen rundt, og lad det sidde, til din kulisse er helt tør. Ellers vil dit papir begynde at krølle, og det bliver temmelig svært at have med at gøre.

DIY hvordan laver man en sprællemand
Her ser du det færdige resultat

Du skal også være opmærksom, når du limer sprællemanden på baggrunden:

Du kan selvfølgelig ikke bare lime hele fladen på din kulisse, for så kan sprællemanden ikke bevæge sig. Jeg vil anbefale dig at bruge en universallim, klistre hoved på, samt finde to punkter til kjolen, hvor der på bagsiden stadig er bevægelsesfrihed til ben og armled.

diy hvordan laver man en sprællemand grønland
Her billede du kan printe ud. Husk at gøre det på lidt tykt papir, eller klistre det op på noget. Ellers kan den ikke holde til at du trækker i den.

Det er sådan, når først du går i gang med en ide, så popper der en hel masse andre op. Og det gjorde der også i dette tilfælde. Både en sprællemand fra Grønland, og en med et billede.

diy hvordan laver man en sprællemand grønland DIY
Dette billede kan du også printe ud og farve selv.

Sprællemanden fra Grønland skal du være velkommen til at printe ud, og lave selv, både den farvede, eller den du selv kan farve. Men du må ikke bruge billeder eller tegninger på din egen hjemmeside, eller andre sider, du måtte lægge billeder ind på. Men du må altid gerne dele link, det vil vi blive så glade for 🙂

 

DIY hvordan laver man en sprællemand Maybritt Laisbo
Her gik det videre med også at klistre stof på, sådan at jeg fik et kæmpe skrud af en kjole på 🙂 Man er vel cityprinsesse 😉

Og når vi nu er ved det, så skulle jeg da lige lave en med billeder. Den er jeg ikke helt tilfreds med, men det skulle bare prøves. Måske du selv får ideer, både til hvad du ville gøre bedre, eller noget helt andet. Du må rigtig gerne poste et billede, hvis du har lavet en, for vi vil virkelig gerne se den 🙂

_____________________________________________________________________

Maybritt laisboHvis du af en eller anden grund gerne vil i kontakt, det kunne være at du ville høre om jeg illustrerer mod betaling, du ville høre om jeg gav et kursus, som ikke kostede noget nær en million, eller noget helt, helt fjerde, så skal du være velkommen til at kontakte mig.

Du kan skrive til mig på mail;

cityprinsesserne@yahoo.dk eller udfylde kontaktformular

Det er vigtigt at du skriver i emnefeltet, hvad det drejer sig om, så din mail ikke ender i spam.

Du kan også ringe til mig på tlf; 40833813

Hvis ikke jeg lige kan tage telefonen, vil jeg rigtig gerne ringe tilbage, men det gør jeg kun, hvis du lægger en besked på svaren, så jeg ved, hvad det drejer sig om. For jeg ringer ikke tilbage til numre, jeg ikke kan finde på nettet, og det er virkelig mange man ikke kan det med, bare så du ikke går og venter.

Tak fordi du læste med, og også tak, hvis du deler, liker eller kommer med en kommentar, som vi alle kan bruge til noget. :-9

 

Mange hilsner Maybritt Laisbo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *