hvordan støber man en skål i gips DIY gips

DIY gipsafstøbning af blade, og mellemlægsservietter

DIY gipsaftøbning af blade er super hyggeligt, super nemt og lige noget du kan lave med børn.

Efteråret egner sig særligt godt til denne sysle, både fordi det er rocker hyggeligt at sidde i sterinlysets skær i den mørke tid, og fordi bladene er så smukke at du bliver i godt humør bare af at kigge på dem, samt bladene er super søde til julens dekorationer.

Og så kan du lave det med dine børn.

Du kan vælge at støbe i gips eller i beton. Det har fordele og ulemper begge dele.

Gipsen er lettere end beton, så hvis du vil klistre blade på et træ, du måske har lavet i pap, skal du bruge dette. Betonblade vil jeg anbefale at du klistre på en træplade.

Gipsen bliver det første, du kan læse om, og vil du hellere beton, skroller du bare lige ned til det.

DIY gips beton hvordan støber man blade

Når du går i gang med at støbe, er der et par ting du skal være klar over. Brug plastik i de skåle du vil bruge, hvis du ikke bruger engangsglas.

Grunden til det er, hvis du renser skålen i vasken, kan du ricikerer at vasken stopper til, da særligt gipsen stivner hurtigt, og beton indeholder meget sand.

Med plastikken kan du hurtigt tømme skålen ved at smide plastik og det oprørte materiale ud.

Du skal også være opmærksom på at pensel stivner, så du kan godt bare bruge en ske.

Dette skal du bruge;

  • skål eller engangskrus
  • gips eller beton, og hvis beton er det både betonpulver og sand
  • vand
  • røreske
  • plastik til afdækning af bord.
hvordan støber man blade i gips DIY gips efterårsblade støbt i gips
Det er i virkeligheden nok bedst at bruge en ske, for penslen bliver ødelagt af dette. Og det ændre intet i forhold til det færdige produkt.

GIPS;

Du hælder gipspulveret op i skål eller engangskrus. Så hælder du forsigtigt vand ved, lige som når du rører en glasur op. Gips bliver lige som glasur hurtigt for tynd.

Mængden af vand du skal bruge afstemmer du selv. Den oprørte gips skal have en konsistens som en tyk pandekagedej.

Så kommer du et tykt lag på bladet. Du skal passe på med ikke at komme for meget ud over siderne, så bladet klister fast i gipsen og bordet, for så går det nemt i stykker, når du tager bladet af.

DIY hvordan støber man blade i gips beton

Gips størkner hurtigt. så mit råd er, at det skal være med lidt større børn, i alder 9-10 år, at du bruger dette. For de små bliver let frustreret, når de pludselig sidder en en stivnet klump. Selv har jeg gjort den erfaring, at du skal ikke røre mere vand i blandingen, som jeg troede var en super løsning, fordi gipsen mister sin stivneevne, hvis du kommer mere vand i, fortalte en murer mig, da jeg undrede mig meget over, at de sidste balde, som jeg lavede med en klasse, blev meget skrøbelige.

Så til børn under 9-10 års alderen vil jeg anbefale beton. Den ser ikke lige så pæn ud som gips. Men hvis bladene skal males, så er det lige meget.

Er det til juledekorationer, hvor du gerne vil have hvide blade, som du kan smøre glimmer på, skal du bruge gips. Det bliver altså det pæneste resultat.

DIY hvordan støber man blade i gips
Flere forskellige blade fik en tur. Vær lige opmærksom på, at de blade du bruger ikke må være lodne, for fimrehårene sætter sig fast i gipsen, og så ødelægger du gipsbladet.

Du kan male på gipsen med hobbylak.

BETON:

1 del beton

3 dele sand, som kan være alt fra groft til fint sand. Det er op til dig, og det udtryk, du gerne vil have.

Du rører så meget vand i, at det bliver til samme mudder sandkage masse, som du husker fra den gang du var barn, og legede på stranden, hvor du legede køkken, og rørte sandkager.

Tro mig, hvis du har gjort det, så ved du lige nøjagtigt hvordan det skal være, så betonen ikke bliver for tynd og flyder ud.

DIY hvordan støber man i gips og beton
Her ser du lige forskellen i farven på gips og beton, samt på hvor meget de er i stand til at afbillede stregerne i bladene.

Så gør du det samme som med gipsen, hælder et tykt lag på bladet.

Stiller bladet til tørre en lunt sted, for er der for koldt, vil beton ikke stivne. Det tager op til tre timer, før end der rigtig sker noget med beton. Men du kan sagtens male på det dagen efter. Du skal bare vide at på dette tidspunkt er det stadig prorøst, fordi det ikke er hærdet.

Efter 28 dage vil det være hærdet, og kan holde til noget.

DIY beton hvordan støber man i beton gips kan man male på beton gips
Når først bladene er malet, kan du ikke rigtig se forskel. Jo selvfølgelig hvis du kommer tæt på, kan du se nogle luftbobler i beton.

Du kan selvfølgelig også støbe andre ting end blade. Hvis du har gipsgage kan du lave masker. Det har jeg ikke selv prøvet endnu.

Men i gemmerne har jeg en masse mellemlægservietter, og jeg husker en gang at have set, at man kan lave skåle, så det skulle prøves.

hvordan støber man en skål i gips DIY gips
Skålen er stadig meget blød i det, selv om den er vredet op i gipsblandingen. Måske jeg skulle prøve det i beton 🙂 Har du nogen erfaring med det, må du rigtig gerne skrive det i kommentarfeltet 🙂

Skålen var det første jeg prøvede, med mellemlægsservietterne. Som sagt, jeg syntes den blev for blød. Tænkte så videre, hvis nu det bare var en mellemlægsserviet, så kunne den måske bruges til julepynt, som snefnug.

Syntes det resultat blev lidt bedre, så nu er det bare med at finde de mindste mellemlægsservietter, gøre dem helt våde i gips, strække dem ud, når de skal tøre og stivne, og du har de sødeste snefnug til julepynten.

DIY hvordan støber man i gips

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *