hvordan syr man en jakke musselmalet stof royal copenhagen diy DIY tegning illustration mode fashion sy syning

Følg designprocessen, en jakke bliver syet med musselmalet print stof

Jakke med musselmalet print

At turde stå som den eneste, hvad enten det er med en mening, det sidste nye skrig inde for mode, som måske stikker ud, kræver nogle gange mod. At være frontløber eller banefære for noget, en tid måske slet ikke er moden til, kan medføre knubs, i forhold til at folk syntes, de lige skal fortælle dig, hvad de mener om den sag, også selv om de ikke er blevet spurgt, og ofte gør det i svulstige vendinger, som kan gøre, at mange vælger at tie, hvis vi altså taler om en offentlig debat.

Det kan også være i forhold til mode. For er du ikke et ikon, inde for mode, men bare dig, og du tager noget tøj på, som stikker lidt ud fra normen, eller du har fundet noget retro-tøj, som ingen rigtig tager alvorligt mere, har taget det på, og ser hvad omgivelserne vil sige og tænke, kan du godt få nogle reaktioner, som du måske ikke altid selv er klar til, og det alt fra, ja du er modig, til hvor i skabet fandt du den klud.

Havde du været Lady Gaga, ville folk helt sikkert ikke reagerer på den måde. Heller ikke, da hun havde sin kødkjole på. Jeg tror ikke, at nogen anden kunne finde på at gøre det samme, måske Madonna ville gøre noget tilsvarende, men ikke for at være en tro kopi, som kun føre til rynken på næsen, særligt hvis du gør det. Det har det sikkert også gjort for hende. Men det har hun været bevidst om, fordi det gav omtale og er en del af hendes brand. Og det med omtale og brand, der skal du nogle gange ud på overdrevet, hvis du gerne vil have omtale, og helst skal du provokerer vildt, så folk enten deler i forargelse eller fordi de er så enige.

Har du bare lyst til at fortælle lidt om din hverdag, og det sidste nye du har syet, som måske nok kan være pænt, skal du ikke regne med mange kommentarer, delinger eller nogen omtaler det.

modeuge fashion week mode skitse tegning tegnestreg tegnestregen illustration illustrationer hvor finder jeg en illustrator mode musselmalet stof
Her tegnede jeg lige David Bowie med det musselmalet slips og de orange seler. Bare fordi jeg lige vil se, hvordan det kom til at se ud.

Men hvad, det er måske heller ikke målet. Målet kan jo godt være, at du gerne vil være dig, med kant, uden at gå helt ud over kanten, og med personlighed i din påklædning, og du derfor syr dit tøj selv.

Det kan også være en udfordring, for som en af kursisterne sagde, er startet på design og fashion akademiet til kursus, så kunne hun godt frygte at hendes tøj så hjemmesyet ud, eller at det kom til at følge en gammel mode.

Men her kan jeg trøste dig, al mode får en renæssance igen. Det vil skulderpuderne også, tro mig 😉

Du kan fra tid til anden læse i store modeblade om hvad der er nyt og hvad der er yt. Det er jo med til, på mange måder til at præge dig, så du ikke pludselig står til en fest med de vildeste skulderpudder, når nu det i mange år har været offentligt vedtaget, at det var nok noget af den værste rædsel inde for mode.

De er nærmest udråbt til århundredes rædsel, bare for at nævne en ting, der ville kræve et kæmpe mod, at bære igen.

Jeg er selv fan af skulderpuder. Kan ikke helt forstå den rædsel, man kan se i øjnene på folk, hvis man nævner det, ej heller modeindustriens holdning, eller diverse dameblades, fra tid til anden, rækken tunge af denne lille detalje.

Skulderpuderne kunne løfte op, og de kunne give en jakke kant, og et udtryk, hvor vi også kan bevæge os over i avantgarden. Tag du lige et kig på David Bowie i halvfjerdserne, skulderpuderne skabte udtryk, som var fantastiske, hvis du spørger mig.

Men de kan også se umådelig dumme ud, hvis du er en der går med skulderne oppe omkring ørene.

Men er du en der hænger med skulderne, ja så vil jeg sige, at de er dig en stor hjælp til at få lidt elegance på dig, og dit udtryk.

Ud over det, så vil en lille skulderpude løfte din overkrop. Så hvis du for eksempel har lidt for meget på bagen, altså syntes du er lille, lav og lidt for tyk, vil en skulderpude løfte din overkrop, så den bliver længere, og du derved kommer til at se højre ud.

Iøvrigt, tjek lige de jakker du har, du vil opdage at tøjindustrien bruger skulderpuder, de er bare små, som i bitte små. Så måske de bare skal have et nyt mode spark op af i størrelse?

hvordan syr man en jakke musselmalet stof royal copenhagen diy DIY tegning illustration mode fashion sy syning

Og hvorfor nu al den snak om skulderpuder? Jo, jeg er uddannet håndarbejdslærer, og det betyder, at jeg har lært en masse teknikker  til undervisning.

Men jeg er ikke skrædder. Og der er mange ting, i syninger, hvor jeg ikke har helt styr på finessen, så derfor har jeg taget skridtet og tilmeldt mig et kursus i at tegne snitmønster og sy habitjakker, for lige at løfte niveau op.

Og da den klassiske stilkerne er en del af min stilkerne, er min ambition, at sy en masse jakker til mig selv, som ingen andre har. Så hvem ved, måske jeg går i David Bowies fodspor 😉

Jeg gør det på mode, fashion design akademiet.

hvordan syr man en jakke musselmalet stof royal copenhagen diy DIY tegning illustration mode fashion sy syning

I tidernes morgen købte jeg temmelig meget stof hos Royal Copenhagen, med deres Musselmalet print, og det er ved at være brugt op.

Så hvor funky vil det ikke være, med en habitjakke med Musselmalet print. Og det er her det med skulderpuderne kommer ind. For i mine overvejelser har jeg med, skal der skulderpuder i? Ville du turde?

modeuge fashion week mode skitse tegning tegnestreg tegnestregen illustration illustrationer hvor finder jeg en illustrator mode musselmalet stof
David Bowie var vild og eksperimenterende. Så en jakke som denne, jeg er ved at sy, den kommer til at se forskellig ud, alt efter hvem jakken sidder på. David Bowie ville bære den med stil, elegance og den ville få et avantgardistisk udtryk.

I virkeligheden ser jeg for mig, David Bowie iført denne jakke. I min tanke ser han ud som i halvfjerdserne, da han var Ziggy Stardust. Det røde hår han havde der, og den koboltblå øjenskygge vil passe godt til det Musselmalet mønster. Og det ville det, fordi blå og orange er komplimentærfarver. De giver dramatik, selv om de i virkeligheden ophæver hinanden.

Jeg ser også for mig at der kunne være et supplement med en kasket. Jakke, kasket, David Bowie, som skulle have bukser på med meget vide, og seler inden under. Og så måske bar overkrop. Tegningen blev ikke med den bare overkrop, for på tegningen så det ikke så godt ud, som jeg i tankerne kan forestille mig det ville i virkeligheden.

Lommerne tænker jeg også meget over. Ved ikke rigtig om det skal være indvendige lommer, skjulte lommer, lommer med en flap, eller noget som jeg ikke rigtig er kommet på endnu.

Hvad syntes du?

Har du forresten set, at der også er blevet lavet et slips med det Musselmalet print stof?

Eller som Butterfly med musselmalet print?

hvordan syr man en jakke musselmalet stof royal copenhagen diy DIY tegning illustration mode fashion sy syning

Først blev et grundmønster lavet. Der blev tegnet op efter et mønster, der er et standart snitmønster, og ud fra den blev standartmønster målt med brystvide, taljevide og hoftevide. Grundmønster bliver så justeret, så det passer helt til din/min figur.

Det nye grundmønster bliver IKKE klippet ud. Det bliver brugt til at tegne efter, fordi, når du først har lavet et grundmønster, kan du tegne ovenpå, lave nye snitmønstre, som du kan varierer  i det uendelige, klippe op, lave syninger andre steder end de klassiske. Og det er her, du kan sætte dit præg, her du kan lave detaljer, der ikke larmer, hvis du bare gerne vil have kant på en diskret måde, og det er her, du i dit snitmønster kan varierer stof, måske et mønster mix med striber, og tern.

hvordan syr man en jakke musselmalet stof diy DIY snitmønster

Mønstermix må du gerne i dag, for 20 år siden var det en kæmpe brøler at begå. Så de første, der turde gå i mønstermix, fik mange kommentarer med på vejen, dog flest med, at de var modige.

Når mønster er lavet, tegnes det nye ovenpå, det som skal klippes ud, og bruges til modellen, der skal sys først, for at se om den passer, om der er noget der skal sys ind, eller ud. Så mønster kan blive rettet helt til, så jakken bare passer.

Det udklippede mønster sættes på stof, som kan være ubleget lagenlæred, og alle stykker klippes ud.

hvordan syr man en jakke diy DIY snitmønster musselmalet

Når så mønster er klippet ud, skal det sys sammen. Her er der især udfordringer med lommer og med ærmer. Måden jeg selv har lært at sy på, er ved at jeg i gamle dage tog på loppemarked, købte en skjorte, sprættede den ene halvdel op, kiggede på den anden, for at regne ud, hvordan den skulle sys sammen.

Og her har jeg altid haft et problem med ærmet. Det har altid virket for stort, så jeg har gennem tiderne syet man “lus” på mine ærmer. Mest lige der hvor søm mødte hinanden, men nogle gange lavede jeg det også med vije oppe på skulderen.

Nu har jeg fundet ud af, at det som der skal til, er at overstranslatøren ikke må være sat til. Det giver ærmet et lidt rynket udseende. Men det virker 🙂

DIY blog sy en jakke med lommer

Nu er jakken der, hvor den skal prøves, og knappenåle sættes ind, hvis den er for stor, hvis der er ting du gerne vil fremhæve, som for eksempel din barm. Hvis jakken skal være kortere, om den skal sidde stramt, eller løst, hvis det er en jakke, du vil have tykke trøjer under.

Min jakke skal sidde stramt.

DIY blog sy en jakke med lommer

Lommerne skulle jeg også forholde mig til. Hvordan skulle de sys på, og med hvilket udseende.

DIY blog sy en jakke med lommer

Syningerne på lommerne skal der øves på, for dette blev ikke pænt. Hverken den hvor hele flappen er syet uden på, eller den hvor lommen er syet ind i jakken.

Men det bliver et senere projekt, fordi da jakken kom på, skulle den være kortere end mønstret var lavet til, for ikke at jeg skulle se for tyk ud. Og med den korte model var der ikke plads til lommerne.

___________________________________________________________________________

Jeg tager dig med i processen, så du starter her, med overvejelserne og et par tegninger, som er udkast til jakke-ide.

Så hvis du har lyst til at følge processen, som vil vare over en del uger, da det er om mandagen, jeg er på fashion design akademiet, og kun der vil sy, da jeg har temmelig travlt med en masse andet, så er det en god ide at gå ind på FACEBOOK og trykke LIKE, for der vil du få opdateringerne, for hver gang, der er blevet skrevet nyt her på blogindlægget.

hvordan syr man en jakke musselmalet stof royal copenhagen diy DIY tegning illustration mode fashion sy syninghvordan syr man en jakke musselmalet stof royal copenhagen diy DIY tegning illustration mode fashion sy syning
hvordan syr man en jakke musselmalet stof royal copenhagen diy DIY tegning illustration mode fashion sy syning

hvordan syr man en jakke musselmalet stof diy DIY snitmønster

hvordan syr man en jakke diy DIY snitmønster musselmalet

DIY blog sy en jakke med lommer

DIY blog sy en jakke med lommer

DIY blog sy en jakke med lommer

DIY blog sy en jakke med lommer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *