grafitti-grafittikunst-billedkunst-cityprinsesserne

Grafitti, kunst eller kitsch? Bestem selv.

Grafitti, kunst eller kitsch? Er det ikke nogle gange sådan, at når noget bliver til massekunst, så kommer det lidt til at blive kitsch? Tænk bare på Mona Liza, Rafaels engle, den brølende kronhjort, de grædende børn, osv. At eje originalen til Mona Liza, Rafaels engle er nok ikke at betegne som kitsch, men alle de reproduktioner, der siden er kommet, kan man vel med rette kalde kitsch. Og jeg elsker det. Det jeg elsker ved det, er alt den ramasjang man kan lave med det. 

Det er jo sådan, at du må ikke kopierer en kunstner, før end 70 år efter kunstnerens død. Så når ting pludselig bliver frigivet, så giver det også en masse kreative sjæle lov til at eksperimenterer med nye udtryk, men gamle kendinge. Og det kommer der som regel en masse sjov ud af.

grafitti-grafittikunst-billedkunst-mellemtrinet

Men er grafitti så gammelt da, tænker du måske nok. Altså, hvis vi tager definitionen på grafitti, så er det at male på vægge, og så går det da helt tilbage til stenalderen, hvor hulemalerier i nogle lande, fandt sted.

Nå, nu ikke så meget snak. Når jeg laver dette blogindlæg, så er det fordi jeg i en klasse havde et forløb om grafitti. Eleverne skulle høre om Basqait, en grafittimaler der levede for en del år tilbage. Han vidste hvad han ville med sin kunst, for sådan så han det selv, så han sørgede for at færdes de steder, hvor andre kendte kunstnere også befandt sig. Og det gav da også potte, fr en dag mødte han selveste Andy Warhol, der godt kunne se kunsten i det som Basqiat lavede.

grafitti-grafittikunst-billedkunst-mellemtrinnet
Her er der eksmerimenteret lidt mere, end bare med Tag.

Og så gik det ellers slav i slav, Basquiat blev mangemillionær på sin kunst, men levede livet så meget på kanten, at han døde meget ung. Han blev 28 år.

Ærgerligt for ham, at dø i så ung en alder. Men der sker så det, som kan ske, når en kunstner dør, at så bliver kunsten meget dyr, så dyr, at et billede, som Basquiat havde lavet af et dødningehoved, blev i 2017 solgt for 110.000.000 dollors. Det er jo lige til at besvime over, for det beløb er så urealistisk i mit hoved, at jeg ikke forstår det.

Inden dette billede blev solgt, var der Hr Andy Warhol selv, der sad med rekorden på 105.000.000 dollors.

At Basqiat boede i en kasse, inden han blev rig og berømt, er også en lille sjov historie, som eleverne fik fortalt.

grafitti-grafittikunst-billedkunst

Så skulle der tegnes og eksperimenteres. Først blev tegneprogrammet Paint brugt, hvor eleverne kun måtte bruge værktøjet spraydåsen. Det kom der ikke noget videre godt ud af.

Bagefter skulle der tegnes med Posca tusser. Det er nogle virkelig fede tusser, som frembringer et fedt udtryk, når der bliver malet på sort papir.

Og da undervisningen gik i gang, sagde jeg til eleverne, at det først var rigtig godt, når de fik den følelse, at de ikke kunne lade være med at smile hele tiden, eller hele tiden kom til at små grine.

Jeg vidste bare, at sådan kunne dette projekt godt blive. Det er ikke alt i billedkunst, der kan det.

grafitti-grafittikunst-billedkunst-mellemtrinnet
En havde glemt fars dag, og ville lige lave en lille gave. Fed ide. Og kommer den i ramme, så bliver udtrykket endnu federe.

Det første de skulle, var at øve grafittibogstaver, og finde på deres eget tag.

Og jeg fik ret. En elev, der ikke rigtig gav så meget for billedkunst, blev fuldstændigt grebet, og var den første, der opnåede den effekt, jeg havde beskrevet. Vi andre kunne ikke lade være med at spejle ham, så vi gik også smilende rundt. Og så lige så stille skete det. Flere og flere gjorde sig umage, fik ideer til mere, og pludselig havde de nøjagtig samme lys i øjne, og smillede så man fik helt ondt i kæberne.

Fede timer. 

grafitti-grafittikunst-billedkunst-mellemtrinnet
Fed Tag. Sæbeblobler skulle også lige prøves af.

Ideer til, hvad du kan bruge det til, ud over at sætte det i ramme, hvis dine egne børn laver det, så kunne det også blive til børnetattoveringer.

Her til sidst ser du lige mit eget bidrag. Trænger bestemt til forbedringer, men det er første gang jeg selv prøvede, og tænker, det må jeg til at gøre noget mere ud af.

grafitti-grafittikunst-billedkunst
grafitti er også tags, så her et tag jeg selv har fundet på

Og nu vi alligevel er ved grafitti, så skal du da lige se nogle fede nogen, som er på det stykke Berlinmur, som stadig findes, og som jeg tog billeder af, dengang jeg var i Berlin.

Berlin berlinmuren ferie hvor skal man tage på storbyferie
Grafitti i Berlin….det giver vel næsten sig selv
grafitti-grafittikunst-billedkunst-mellemtrinnet-berlin
Sort baggrund, der er jeg altså vild med, der sker bare noget med farverne

Og næste billed er et hus, hvor man virkelig har gjort noget ud af facaden

grafitti-grafittikunst-billedkunst-mellemtrinnet-berlin
Et hus man stopper op for at kigge nærmere på

Du kan også kigge med på cityprinsesserne på Youtube, måske der er ting der, som kunne inspirerer dig. 🙂

Tak fordi du læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *