Rom hvor går rejsen hen italien cityprinsesserne

Hvordan laver man en god youtube video

Efter at have brugt en hel aften på at kigge virkelig mange youtubevideo igennem, så kan jeg på det nærmeste udskrive mig selv som ekspert. Som i ekspert i, hvad er det som tænder, og hvad gør virkelig ikke.

Så du får her en oversigt, som er nem at gå til, med medfølgende kommentarer til alle punkterne, omkring hvordan du laver en god youtube video.

Du skal lige vide, at jeg selv er gået i gang, og da jeg sad og så mine egne videoer, så var der virkelig også ting, som gik op for mig der. Så du må pt vente på at se min første video, altså den hvor jeg virkelig syntes, at nu er den i vinkel, men du får alle erfaringerne her, samt de gode tip.

Måske tænker du, jamen hvis jeg ikke ved en disse, hvordan kan jeg så udtale mig om dette, ja så siger jeg bare, du får lov at følge alle erfaringerne her, helt gratis. Hvis du syntes der skal lidt mere skub på dit eget, eller du ikke har den store tiltro til, at dette kan give noget til dig, så skal du da netop bare tjekke kurser ud, som koster en milliard 😉 For de har helt sikkert styr på det 🙂

Alt dette kunne selvfølgelig godt være lavet på en youtube video, men det som skrift kan, er du nemmere kan finde de punkter, du har brug for, end du kan i en video, så en god ide er, at du supplerer med at kigge på nogle af videoerne.

Her ser du lige min video om, hvorfor du skal lave youtube video som supplement til din blog

gavetip til at lave en youtube video
Så hvis du får åbnet alle gaveposerne op, og brugt disse tip, så er du helt sikkert godt på vej. Hvordan du så får seere er et helt andet kapitel, næsten, for har du disse ting på plads, så skal de første seer nok vende tilbage, og helt sikkert også dele din video.

Først tip til hvad du skal tænke over:

 • Det er en god ide at lave en slags ramme, det kan være et billede, som både starter og slutter din video.
 • Det er vigtigt at du byder velkommen, før end du siger, hvem du selv er.
 • Derfor skal du også huske at sige tak fordi de kiggede med i slutningen.
 • Det er en god ide med en intro, så dine seer ved, hvad din video vil indeholde
 • Når du snakker, taler, fortæller, er det vigtigt at der er drive over  speaken. Ellers begynder folk at kede sig.
 • Er det en undervisnings video, er det super vigtigt at du hele tiden fortæller, hvad du gør, særligt hvis du viser noget på en pc, for kun du ved hvor du flytter din curser hen, din seer ved ikke hvad næste move er, hvis de er helt nybegynder, og gerne vil lære det, du vil undervise i.
 • Pas på med at sige for meget “øhh”, dette kræver nok øvelse i starten
 • Tænk meget over, hvor meget der skal handle om dig, og hvad der skal handle om dine seer
 • Find din egen stil. Det kan både være, at du bare er dig selv, men det kan også være du opfinder en figur. Se kommentar til dette længere nede.
 • Tænk meget over hvordan lyden er.
 • Find et sted, hvor der ikke er for meget baggrundstøj.
 • Find en god baggrund, så der ikke er for meget tingel tangel, der skaber billedstøj.
 • Sørg for at videoen ikke er for lang eller for kort
 • vær opmærksom på lyset, pas på med modlys
 • hold ikke telefonen i hånden, det giver et rystet billede.
 • lav mange forskellige klip i videoen, for det skaber liv og tempo
 • det kan være en god ide at klippe billeder ind, og evt musik, men pas på med at krænke andres rettigheder, læs længere nede i kommentaren

___________________________________________________________________________

Kommentarer til hver af punkterne;

illustration illustrationer tegnestreg tegnestregen naiv streg børn børnebog maybritt laisbo
En ramme, som kan være en illustration, eller et billede af dig selv, eller noget, der indikerer hvad dine videoer handler om. der skaber forventning er rigtig god

Ramme om videoen;

Det er en god ide at lave en ramme om video. Rammen, hvis den er god, vil allerede gøre at dine seer bliver forventningsfulde til, hvad din video måtte fortælle om. Hvor imod en direkte på tale video, ikke altid virker så godt, med mindre du starter med det samme hver gang.

Her bud på to videoer, som starter på de to omtalte måder.

Den ene er Christine Eilvig, der har en vidunderlig start med illustration og musik. Læs længere nede kommentar omkring musik.

Eller Adam og Noah, der altid starter med” Hvad sker der danskere?” Ved ikke om det her er deres første 😀 men hvor om alting er, de har fundet deres stil.

Her kunne jeg sætte et billede af Adam og Noah, eller Christine Eilvig, hvis jeg havde haft rettigheder til det. Læs om billeder længere nede, så du ikke begår krænkelse af ophavsret.

___________________________________________________________________________

tegning illustration hvor finder man en illustrator tegnestreg tegnestregen
Din velkomst spejler dig over i dine seer

Byd velkommen, kom med intro og sig tak til sidst;

Da det er din side folk kommer ind på, så er det en god ide at byde velkommen, med mindre du gør lige som Adam og Noah, selvfølgelig 🙂

Pointen er at folk skal føle sig velkommen. Og det kan introrammen selvfølgelig være med til.

Det er også vigtigt med en intro, hvor du fortæller, hvad videoen indeholder, så folk hurtigt kan tage en beslutning om, om det er relevant for dem, i forhold til hvad de leder efter.

Og sig tak, hvis din video er direkte henvendt til dine seer. hvis det er en slags sketch, som i Adam og Noah, så er det en anden afslutning du skal tænke i.

___________________________________________________________________________

hvor finder man en illustrator illustration illustrationer
Et godt speak, med drive er vigtigt

Når du taler på din video;

Det er vigtigt at der er et drive i din snak. Det betyder, du må ikke snakke for langsomt, folk falder i søvn. Du må ikke holde lange pauser. Du må ikke sige for meget “Øhh” og den kommer du nok til at øve en del lige i starten, fordi du kommer måske, som jeg, til at sidde og kigge for meget på, hvordan du ser ud, da du jo kan se dig selv på skærmen, du kommer måske til at lytte for meget til din egen stemme, da den lyder helt anderledes, for dig, når du hører den på et take.

Læs lige med på Bro blog om de der øh, og øøøøhhhher, for der er forskellige af slagsen 🙂

Meget af det kan klares med redigering. Og med at øve dig. Og brug mobilen til at øve dig, for det blev ikke så godt, da jeg prøvede at sige det jeg ville, ud i den blå luft. Det var en god understregning for mig selv, at jeg talte direkte til telefonen.

Hvis du laver undervisningsvideo, er det super vigtigt at du hele tiden fortæller, hvad du gør. For folk kan ikke læse tanker, og mange gange kan du komme til at være alt for indforstået med dig selv. Du tror måske at folk kender til den kommando, du har tænkt dig at bruge som den næste, hvis du for eksempel vil vise noget på en computer. Så husk altid at gå ned i detaljen.

___________________________________________________________________________

hvad kan jeg lave med photoshop paint
Måske skal din video handle om, hvordan du kan lave kreative ting med photoshop

Hvad skal din video handle om;

Når folk har lært dig at kende, kan du være sikker på, at de gerne vil høre meget mere om dig og dit liv. Om hvordan du startede, og hvad du fik ud af det, samt hvordan du gjorde.

Det kan sagtens være, at nogen vil syntes det er overfedt, hvis du fra start af laver en slags videodagbog, men hvis du ikke er kendt på en eller anden måde, skal du ikke regne med det. Så start med det, som du måtte have på hjerte.

Genre;

Musselmalet print stof royal copenhagen cityprinsesserne DIY hvordan costumizer man en skjorte mode fashion blog
Her får du lige et bud på hvordan et DIY med en skjorteflip, der har fået noget nyt stof. På to do listen ligger punktet, hvordan customizer man en skjorte, så det kommer lige pludselig 🙂

Der er forskellige genre. Det kan være du vil lave DIY videoer. Her er det som sagt super vigtigt, at du hele tiden fortæller, hvad det er din seer skal gøre. At du laver klip med redigering, fordi hvis du gerne vil vise, hvordan man filter, så bliver det nemt kedeligt, hvis seeren skal sidde og vente på det færdige resultat. Så sæt evt tempo på, så du kommer hurtigt til det endelig resultat.

Brug din personlighed her, til at gøre videoen spiselig for dine seer.

illustration illustrationer tegnestreg tegnestregen naiv streg børn børnebog maybritt laisbo
Eller måske vil du gerne fortælle andre om forskellen på en enrgityv og en følelsestyv, som også kan være hjælp til selvhjælp

Hjælp til selvhjælp videoer. Her er det død vigtigt, at du selv gør det, som du siger vil hjælpe andre. Jeg har set og læst virkelig mange blogindlæg, og videoer, hvor folk gerne vil fortælle om, hvordan du får et bedre liv. Jeg har aldrig helt forstået budskabet, for bedre end hvad? Eller skal det være lige så godt, som den der fortæller? Og mange gange, så oplever jeg, at dem der fortæller, pludselig fortæller, at mens de gik rundt og fik det til at se ud, som om de havde styr på det, så var deres eget liv en ruin i kulissen.

Jeg ved ikke med dig, men jeg får altid følelsen af utroværdighed.

Men det kan også godt være, at du vil formidle viden du ved, som eksempel hvordan man kender forskel på en personlighedstype, eller tips og trick til hvordan man starter noget op.

bronce figur Nilen dronnign louises bro søerne københavn copenhagen
Dette billede, som jeg tog i vinters, kan man på mange måder også kalde en sketch, fordi det er nok næppe kunstneren selv, der har sat nissehuer på 🙂

Sketches;

Som tidligere nævnt, så laver Adam og Noah sketch, hvor de spiller nogle roller, for jeg tvivler stærkt på, at de er sådan i virkeligheden. Men deres sketch har nogle budskaber, og det er jo også en fed måde at få formidlet, det du har på hjertet. Her tror jeg, at der skal være mindst to spiller, som er hinandens modsætninger, hvis det skal give en slagkraftig effekt. Men hvad, hvem ved, måske du lige netop har den rette figur til dette.

___________________________________________________________________________

Maybritt Laisbo cityprinsesserne
Cityprinsesserne startede med dette udtryk. Mange ting har ændret sig hen af vejen. Men i forhold til at klæde mig ud, tage diademer, hatte og parykker på, der kommer jeg nok aldrig til at ændre noget.

Find din stil;

Mange, der kommer med tips og trick til, hvordan du skal være som Youtuber, siger at det er vigtigt at du er dig selv.

Her er jeg ikke helt enig. For du kan godt opfinde en figur, som skal være din youtube profil. Måske har du et alter ego, der er fuld blæs på. Tænk bare på David Bowie, den gang han startede. Ziggi Stardust var hans alter ego, hans kunstnerudtryk, indtil han skiftede udtryk, som han gjorde mange gange. Det gjorde han fordi han var et meget kreativt og eksperimenterende menneske. Så start et sted, for når du går i gang med processen, vil tingene ændre sig hen af vejen, og lige pludselig, så ved du bare, hvad dit udtryk skal være.

Der hvor jeg er enig, i forhold til at være dig selv, er vær tro mod dit udtryk, og lad være med at efterligne andre.

Maybritt Laisbo
Og vil du fortælle noget, som du har oplevet, så bruger du selvfølgelig ordet jeg 🙂

Hvornår det skal handle om dig, og hvornår det skal handle om dine seer:

Måske er din stil, at alle dine videoer bliver talt ud fra dig selv. Men prøv lige selv at læse blogindlæg, og se videoer, hvor folk hele tiden siger jeg.

Lad mig komme med et eksempel. Jeg læste engang en opskrift, en havde lavet. Bloggeren brugte hele tiden ordet jeg. Så hældte jeg æg i en skål, så rørte jeg rundt, så gjorde jeg…..osv.

Jeg er sikker på, at bloggeren havde tænkt, at du selv kan tænke dig til, at det er det, du skal gøre. Men følelsen det vækkede var, var det bare var en fortælling om bloggeren selv, eller var det et blogindlæg, der skulle fortælle dig noget om, hvordan du skulle gøre.

Dine seer vil føle, at det er dem du taler til, hvis du er opmærksom på, hvor det er en god ide at bruge ordet du istedet for ordet jeg.

___________________________________________________________________________

faeroerne natur rejse
Ro med ro på 🙂

Noget om lyd;

Nogle af de videoer jeg fik set, fortalte en hel masse om, hvilket udstyr du bare må have, hvis du skal til at lave videoer. Og hold fast det kan hurtigt blive dyrt, hvis du styrter ud og køber alt det, før end du overhovedet ved, om dette medie vil være noget for dig.

Så start med mobiltelefon eller Ipad, men vær bevidst om, hvorvidt du får sat dig et sted, hvor der er meget baggrundstøj. Eller om der er meget ekko i rummet, eller anden lyd, som du måske ikke lige i øjeblikket tænker over.

Du kan lige se et eksempel her, en lille film taget på en øde strand, men hvor kameraet støjer og laver en øv pibelyd.

Noget om musik;

En hurdle der kan være med musik, er at der på det meste, af det du kender, er copyright og ophavsret på. Det er nu det samme, men bare i to versioner.

Så når der er det, betyder det, at du skal betale koda for at bruge det, ellers kan du godt få ørene i maskinen, enten ved at Youtube lukker din kanal, hvis nogen anmelder dig, eller at kunstneren skriver til dig for at få penge til sit arbejde.

Men fortvil ikke, fordi der findes da heldigvis masser af gratis musik. Youtube har for eksempel sit eget gratis musik bibliotek, med flere millioner stykker musik. Det er noget af et stykke arbejde at finde lige netop det, du syntes passer til dit. 

selv lytter jeg fra tid til anden, downloader og gemmer, når der er noget, jeg tænker kan bruges ved senere lejlighed.

___________________________________________________________________________

hvordan laver man stop motion film modelervoks diy DIY med modelervoks
Det kunne være, at du gerne ville lave sjove stop motion film som dit udtryk. Her nogle modelervoksdukker, som står med en bagrund, hvor der ingenting er. Det er netop pointen, at du her skal have fokus på dukkerne, og i min tanke, fordi jeg på et tidspunkt havde tænkt at lave stopmotion film, var tanken at der skulle fokus på dialogen imellem de to cityprinsesser Dolly og Daisy. Ps; grunden til at det aldrig blev til noget, var og er fordi, jeg kunne ikke finde noget på nettet, der kunne hjælpe mig med at lave det. Kender du til et kursus, youtubevideo, eller link, der viser hvordan man gør, må du virkelig gerne lægge en kommentar med link.

Noget om baggrund, og billedstøj;

Lige som baggrundslyd kan skabe en masse støj, og fjerne din seers opmærksomhed væk fra det du har på hjerte og hen til det, som kan forstyrre koncentrationen, så kan et billede med for meget på gøre det samme.

Måske kommer du til at sidde med et rodet bagrund på dit billed. Det vil få din seer til at kigge ved siden af dig, og ind i rummet. Det er noget man gør ubevidst.

Det samme vil ske, hvis du sidder et sted, som ser vildt ud, måske står du et sted med en masse fede biler. Så vil dine seer også kigge ved siden af dig.

I virkeligheden kan du sagtens bruge det til at understege dit udtryk, det med de fede biler, eller din fede bolig, men et tip, sørg for at billedet har skabt en sløret baggrund, så det kun er dig der er i fokus, når du siger noget vigtigt, og skab fokus på baggrunden, når du syntes, at det skal dine seer bare lige se

___________________________________________________________________________

kaffe
korte videoer er noget folk godt lige gider og kan nå at se, hvis de sidder og venter et sted. Lange videoer kræver mere tid og fordybelse, og egner sig særligt til noget undervisning.

Noget om længde;

Hvis du optager med din telefon, så stopper optagelsen efter ca. 5 min, som i virkeligheden er en fin længde på et indslag. 5 min er vel næsten også længden på en elevatortale, ved godt de fleste mener den kun tager et minut. Men hvor om alting er, så vil du opdage, når du sidder og snakker, at fem minnuters taletid ikke er særlig længe, hvis du først får talt dig varm. Så det er jo en fantastisk øvelse i også at øve elevatortalen, men husk, at have flere elevatortaler på lager, for det er ikke altid det samme du skal sige til alle du møder på din vej, og som måske kunne være med til at løfte dig i den retning, du gerne vil.

Altså, for at komme tilbage på sporet, et videoklip skal vare imellem 5-7 min. Og husk at du kan bruge dit speak, eller lave flere speak, og klippe i film og billeder.

mal på sten DIY sten
Sollys vil også skabe skygger, det er heller ikke altid lige fedt at se på.

Noget om lys;

Du behøver ikke at gå ud og bruge en formue på lys, der er masser af lys alle vegne. Der er dog nogle ting, du skal være særlig opmærksom på.

Pas på med direkte sollys, det er meget skarpt, giver grimme farver, og du kommer nemt til at sidde og knibe dine øjne sammen. Samt sollys vil lave skygger, også kaldet slagskygger, og det kommer nemt til at ødelægge dit udtryk.

Pas på med modlys. Modlys er når der kommer lys bagfra. Det vil gøre at du kommer til at se sort ud, og det vil skabe irriterende lysstriber for din seer.

Du kan her se mit 3 eksempel på en youtube video, hvor jeg har lært af nogle af de fejl, jeg lavede i de to første videoer. Jeg kommer lidt til at sidde i modlys, men det var nu engang den hyggeligste plet 🙂

Her er talen blevet bedre, ikke helt så mange øhhh, billede er også vendt, men nu opdagede jeg nogle andre fejl. Kan du se dem?

___________________________________________________________________________

Maybritt Laisbo cityprinsesserne
Indklippet billeder kan være stilbilleder, der skal understrege noget. Du kan stadig have et speak hen over stilbilledet. Her et photoshop indklippet billede, der er brugt tre forskellige billeder. Alle billeder er mine egne, bare så du ved det, for det med brug af billeder, det kan du lige læse noget mere om, efter dette emne.

Noget om tempo og indklippet billeder;

I min søgen efter gode Youtuber, blev jeg af nogle børn anbefalet Rasmus Brohave, som vist nok også er en af de største youtuber pt. Det kan jeg virkelig godt forstå. Selv er jeg ikke hans målgruppe, men når jeg har brillerne på, med at kigge efter hvad virker, så kan du se, at han bruger mange klip, og at han i klippene også skifter, hvor han sidder i billedet.

Og nogle gange skifter han også location i Youtube videoen. det virker godt, så gør endelig det.

___________________________________________________________________________

ophavsret på billeder foto Maybritt Laisbo
Næsten alle billeder på denne hjemmeside er mine egne. Og dem som ikke er, er enten fra portaler med gratisbilleder, eller billeder jeg har fået lov til at låne. Alle illustrationer er til gengæld mine, og du må IKKE låne dem. Men du må gerne skrive til mig for at høre, hvad det kunne koste at bruge dem. Det er, hvad du skal bruge dem til, der afgør prisen.

Noget om brug af billeder og musik, der ikke er dit eget;

Det hedder også ophavsret. Du må IKKE bruge andres billeder eller musik. Heller ikke selv om du måske kan tænke, jamen de ligger jo frit fremme på nettet, og har folk først lagt dem der, så er de vel selv ude om, at man bruger dem.

Og nej, det er de ikke, og nej det må du ikke. Google spørger ikke om de må lægge dine billeder ud. For Googles service er ikke, at lave en billedportal, hvor man bare kan fiske det ned, man lige kan bruge. Det er en søgemaskine, der med billederne viser dig, hvor du kan finde noget om det du søger.

Og måske tænker du, årh hvad, det er der sgutte ingen der opdager, jeg gør det bare, så kan jeg fortælle dig, at rigtig mange er virkelig søde til at skrive til en, hvis de ser, at andre bruger billeder, som ikke er deres egne.

Og ja, jeg har selv prøvet at folk lige har lånt mine tegninger, og ovenikøbet fjernet mit tag, og jeg bliver ærligt skide sur, og skriver til folk. Og fjerner de det ikke efter min advarsel, så er det næste de hører fra mig en opkrævning, og i værste fald et brev fra en advokat.

Den dag du har brugt meget tid på dig og dit udtryk, på kamera, tid på redigering, og du er begyndt at få mange følger, den dag forstår du sikkert først, hvorfor du til den tid heller ikke vil have at folk stjæler og kopierer det, du kreativt har fundet på.

Og så skal du også lige vide, at store selskaber, store kunstnere de leder efter folk der krænker deres ophavret, fordi de penge, de kan få ud af det, er skattefri. Så det vil være en fed fidus for dem, hvis du vælger at se stort på, at bruge deres materiale, og de finder dig.

Og selv om du ikke kender til nogen, der har prøvet det endnu, så findes de. Og jo større du selv bliver, jo mere ligger du i farezonen for, at nogen vil tjekke al dit materiale ud, for at se om der skulle være noget at hente.

Men hvorfor skulle du også kopiere andre, du har sikkert en skide god ide selv, som andre vil blive skide misundelige over, at det ikke var dem, der fandt på det.

Her får du lige et til flere eksempler på, hvorfor det er vigtigt at finde det rigtige musik

___________________________________________________________________________

Noget om penge;

Hvis du kigger lidt rundt, vil du støde på at en hel masse taler om penge. Om hvordan man kan tjene penge på at lave youtubevideoer. Og de fleste siger, at det kan du ikke.

Der er dog en lille skare, som alligevel kommer igennem nåleøjet, og får lavet aftaler omkring reklame og sådan noget. TV2 har her et blogindlæg om hvordan du tjener penge på youtubevideoer, og som fortæller dig, trin for trin,  hvad du skal gøre. Så det behøver jeg ikke at skrive 🙂

Rom hvor går rejsen hen italien cityprinsesserne
Så blev jeg endelig færdig med dette blogindlæg til dig, så nu er det tid til at smide benene op 🙂

Som sagt, så går jeg selv og tænker i at blive youtuber, men skal lige finde ud af udtrykket. Det vil stadig være i Cityprinsesse regi. Har tænkt lidt i at interviewe nogle skønne kvinder. Nu må vi se 🙂

Men se da lige en af videoerne, den sidste jeg lavede, hvor jeg virkelig øvede mig i ikke at sige øh. Der er mange fejl, i forhold til det jeg siger til dig, at du skal gøre. Men det var faktisk netop de fejl, der fik mig på nettet og kigge på, hvad andre gør, og hvor spiller det, og hvor gør det ikke. Så når vi ses næste gang live, så bliver en hel del anderledes. Du ved; walk the talk 😉

Note indført 22/12-2016; Der er nu flere videoer på youtubekanalen cityprinsesserne

___________________________________________________________________________

Maybritt laisboTak fordi du læste med. Vi ses 🙂

PS; hvis du allerede er Youtuber, og virkelig godt kan genkende det jeg skriver, så må du virkelig gerne fortælle i en kommentar om dine egne erfaringer, eller bare kort linke til din første youtube video, og din sidste, så vi kan få glæde af at se, hvor langt du er kommet 🙂

Eller vis os din bedste Youtube video 🙂

Og er du lige begyndt, jamen så lad os da også se det.

Men siger bare, jeg godkender kun dit link, hvis jeg kan se, at du er seriøs, med det du laver 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *