lysreklame høne der lægger ægIirma nørrebro

København, brokvarteret Nørrebro

NØRREBRO

København er meget forskelligt, og broerne, så som Østerbro, Nørrebro og Vesterbro, de er også meget forskellige. Hvor grænserne går imellem dem er svært at sige, men når du står midt i det, så er du næsten ikke i tvivl.

Jeg tager dig nu en tur ned gennem Nørrebrogade, hvor vi starter fra Dronning Louises bro.
Nørrebro er et gammelt industri og arbejder kvarter. Da København i 1850erne begyndte at blive for trang, begyndte man at udvide byen. På Nørrebro var der ikke meget at finde, andet en beværtninger, som lå der fordi Nørrebrogade, som var en meget befærdet vej, i forhold til de tider, hvor transport var med hestevogn, men vejen førte nord på, og der op tog kongerne og de adelige ofte.
postkort nørrebro foto maybritt laisbo fotograf

Dronning Louises bro skal du lige over, hvis du kommer fra indre by, for at komme til Nørrebro. Broen er kendt for sin stemning, særligt om foråret, og sommeren ud, fordi der langs broen er bænke, og på dem sidder folk og nyder solen, en bajer, musik, som nogle gange ankommer på cykler, der er bygget om til nærmest diskoteker.

dronning Louises bro nørrebro københavn copenhagen
En forårs dag på broen.

Du ved, det er forår, når du ser de første begynde at hænge ud på broen.

De første gader, du møder, når du har passeret broen er Sortedam dossering, og Peblinge dossering. Ned af disse gader, skal du slentre, hvis du vil nyde kaffe, spise brunch, se på folk, vand og cykler. En af cafeerne har udvidet ned til søen. Det er også her du oplever den smukkeste tur langs søerne.

cykle nørrebro københavn copenhagen cityprinsesserne
Nørrebro må være det sted i byen, hvor der er aller flest cykler.

Nørrebro er virkelig cyklernes land. Måske er det fordi rigtig mange veje er spærret, ensrettet, og det spændende er, om man vil, du ved aldrig om den samme vej er ensrettet samme vej, eller om den pludselig er spærret.

Nørrebrogade er spærret for biler, dvs. busser, og dem som skider på reglerne, dem møder du langs Nørrebrogade.

Efter Dosserings gaderne kommer du til Blågårdsgade, som er en gågade, der måtte en butiksdød igennem for at genopstå som handelsgade.

Det samme galdt, der på et tidspunkt var en antikgade, men som hen af vejen er blevet en brogede gade af alt hvad hjertet begærer, samt de få antik butikker, som overlevede.

I Blågårdsgade kvarteret kom der pludselig mange huse og fabrikker i 1890erne. Industrialiseringen havde taget alvorligt fat, og der skulle produceres en masse, så huse blev slået op i raket fart, hvilket betød, at det ikke var af særlig god kvalitet, lejligheder var små, og du kunne nemt komme til at bo i 3. baggård. Det  slum og brændfælder, så det baskede.

København var rimelig hurtig med på moden med elektrisk lys i gaderne, og med nybyggeri sørgede man også for elektrisitet. Om det var bygget ind i husene her, ved jeg ikke.

Hvis du smutter ned af Ravnsborggade, kommer du ned til et kvarter med roser op af murene, små cafeer, legepladser, og et bryghus.

nørrebro graffiti københavn copenhagen hvor finder man shopping gode butikker caeer
På nørrebro finder du virkelig meget graffiti og temmelig mange cykler. Det er bare med til at give brokvarteret den karakter, som er lige netop fedt ved det.

Nørrebro, særligt indre Nørrebro er en perle en virkelig kultur perle. Her finder du de små iværksættere. Du skal bare forbi Elmegade, Guldbergsgade, Ravnsborggade for at finde dem.

LÆS MERE OM SHOPPINGGADERNE I KØBENHAVN

Indre Nørrebro har som sagt også et bryghus, og går du ned igennem sidegaderne til Sankthans torv, finder du ud over iværksættere også de små nye sjove barer og cafeer, som altid starter med sjove koncepter. Desværre ofte, hvis de går hen og bliver kendt, for kendt, så ender de som alle de andre, de sætter prisen op, kvaliteten ned, og bliver på en måde sådan lidt arrogante.

Gå der ind hvis du gerne vil se kendte, for ofte er det der, de kendte hænger ud. Vil du i stedet virke som en lokal, jamen så smut ned af sidegaderne, det er altså det sjoveste, det mest hyggelige, og der er til at få et bord.

Indre Nørrebro er også et slaraffenland i Take away, der er alt fra Sushi, til overlærke salatbarer, hjemmelavet is, Thai, bagels, til burger, og pizza selvfølgelig. Og ingen af cafeerne praktiserer plastikstole, som kan få ting til at få et tarveligt look, der er gjort meget ud af interiør, og det er med til at give en dejlig helheds oplevelse.

 

kaffebarer er der også en del af.

På selve torvet, altså Sankt hans torv, ligger cafeer også på stribe. Og på en sommer aften, hvor du hører en summen af stemmer, bestik der klirer, glade mennesker der skåler, latter, ja så får du fuldstændigt samme ferie følelse, som når du er i de varme lande. LOVE IT.

Ofte er der også arrangementer på Torvet, det kan være musik, dans eller demonstrationer. De har en tradition for at ende her.
Den gang ungdomshuset på jagtvej 69 blev revet ned, var der gadekampe, det er heldigvis længe siden, og da Moses Hansen gik med sit kors gennem gaderne, så sluttede han også af her, hvilket medførte en kæmpe morum.
Tjekker du historiebøgerne af, vil du opdage at sådan har det været gennem alle tider.

Politimuseet ligger også ved Sankt Hans torv og er den gamle politistation.

Politimuseet tilbyder byvandring på indre Nørrebro.

Biregade nørrebro hvor finder man en god cafe nørrebro København copenhagen

Måske fordi dele af Nørrebro tidligere blev kaldt for den sorte firkant. Grunden til at det hed den sorte firkant, var fordi fabrikkerne der havde ligget i området, havde sodet det hele tid, så huse var sorte, folk var fattige og området var temmelig meget slum.

Den sorte firkant var temmelig kendt i tresserne, halvfjerdserne og firserne, både for slumstormerene, besætterne og for kampen om en børnehave, der hed Byggeren.

Slumstormerne besatte lejligheder, der var kondomeret, fordi de ikke havde et sted at bo.

Besætterne, som var lidt mere politiske, havde besat Allotria, som ikke findes mere, og smuttede gennem en tunnel, de havde gravet under jorden, og var væk, den dag politiet endelig besluttede at bryde ind gennem muren. Der mødte dem et tomt hus, og en blikkenslager, i meget tæt nærhed, havde haft fornøjelsen af en hel masse besættere, der pludselig brød op gennem gulvet.

Der er også historier fra dengang med Verdens banken og tilbage til anden verdens krig. Så på en måde, kan man vel sige, det ligger i generne;-)

nørrebro københavn fugle kasser fuglehuse søerne copenhagen

Søerne ligger lige nede for enden af Sankthansgade, på Nørrebrogades øst side, og for enden af Baggesensgade på vestsiden, og der er bænke, hvor du kan sidde med din take away, hjemmelavet is, eller bare kaffe, mens du nyder ænder, og folk som løber forbi.

Små legepladser findes der også hist og pist. Der er den gamle børneparkering. Det hed det virkeligt, og ordet, og dens retorik er vi nok ikke så glade for i dag, men intentionen var ikke så tosset endda. En børneparkering var en legeplads, hvor der var tilknyttet et skur og nogle voksne til at holde opsyn. Så kunne man betale pr time for pasning af sine børn, hvis man eksempelvis skulle til lægen eller noget andet vigtigt, og var hjemmegående husmor.
Idag fungerer den kun som legeplads, og det er en særlig god af slagsen. den ligger lige her;
Wesselsgade Legeplads, Wesselsgade 12, 2200 København N
tlf.: 35391365
Åbningstider: Mandag til fredag: 9.30 – 17.00

Ellers er der også en meget lille legeplads i Sankthansgade, næsten nede ved søerne, samt en boldbane til barsket.

Huset med sol og skyer er et karakteristisk hus lige ved Sankthans torv. Den ene af Cityprinsesserne har boet der i 16 år, oppe i skyen.:-)gør det ikke mere 🙂

Det er et andels kollektiv, som har eksisteret i ca. 30 år. Alle har deres egen lejlighed, og i stuen er der en stor fælles lejlighed med køkken, hvor man kan hygge, lave fællesspisning og holde fester 🙂 Skønt sted 🙂

stefans kirken nørrebro København copenhagen
På Nørrebro findes der virkelig mange kirker. Nogle står frit som Stefans kirken her. Andre er bygget ind imellem husene eller i baggårdene. Hvis du drager til provinsen, eller bare de små byer der ligger lige uden for København, så har en tradition omkring kirker været at bygge dem på en bakketop.

Nørrebro er et gammelt industrikvarter. Før det var industrikvarter, var det et yndet sted for byens folk, københavnerne at tage ud og på skovtur. Ved ikke hvor mange træer, der var på det tidspunkt, men et slot, det var der. Det hører du lidt mere om længere nede.

Indre Nørrebro hed i mange år den sorte firkant. Og det var fordi der lå fabrikker, og fabrikkerne gjorde at husene blev meget sorte. Og ikke bare var husene sorte, der var også megen drikkeri blandt fabriksarbejderne, så Blå kors slog sig ned, for at hjælpe folk. Mange kirker blev der også bygget, og går du rundt og kigger på kirkerne, vil du se, at nogle af dem er mere prangende end andre.

Kvarteret var et virkeligt fattigt kvarter. Sådan er det ikke mere, nu er det mondænt, og lejligheder koster en herregård.

Slotte, der er jo noget som er i prinsesse regi, og et slot har der da også engang været på Nørrebro. Det hed Blågård slot, og historien om slottet er, at det havde op til flere forskellige ejermænd, og lå i sin tid der, hvor man syntes, det var ude på landet. Så kom industrien til, og fabrikker, boligkarreer, blev bygget tæt op af slottet. Huse stod så tæt, at man enten kunne bo ud til gaden, som var der fine, eller i femte baggård, som var stedet med rotter og de vilde katte, samt de sovende sprittere, der måtte ture forbi Blå kors, fra tid til anden for at få lidt trøst, lidt hjælp og et spark i måsen, så de kunne komme tilbage til fabrikkerne. Da slottet brændte, husede det et lærerseminarie, der hed Blågård seminarie. Seminariet findes stadig, ligger i dag i Mørkhøj, og det er fordi, det flyttede der ud efter branden og beholdte sit navn.

Nogle ting i by billede afbilder dog stadig, at der lå et slot, for Slotsgade var den vej, som første op til slottet.

Tæt på Slotsgade ligger en anden lille gade, Solitude vej, den ved om mandagen i regnvejr på Solitude vej 😉

Indre Nørrebro er virkelig stedet, hvor du kan få en date med din by, som Carrie siger det i “Sex and the city”

Nørrebrogade københavn copenhagen
Et virkeligt kendt grafitti på en husgavl på Nørrebrogade lige over for assistens kirkegård.

Går du videre ud af Nørrebrogade, kommer du til Assistens kirkegården.

Assistens kirkegård går ned langs Nørrebrogade, og er virkelig en oase. Her ligger både Søren Kirkegård, H C Andersen, jazz Kaj, ham som i tidernes morgen havde Montmartre, begravet. Af andre kan nævnes Dan Turel, Kjeld Abel, Natasja, Michael Strunge, Henry Herup og en være Banditdos rocker også begravet.

assistens kirkegård nørrebro hvor kan man sole i københavn gå en tur copenhagen
Den lange sti, der ligger parrallelt med Nørrebrogade går lige ud i Jægersborggade, som ligger på ydre nørrebro.

Rockeren, som nu er erklæret ikke rocker, kender jeg ikke navnet på. Men en historie bag. Han blev begravet for en små ti år siden, og kirkegården og vejene omkring var tæt besat med motorcykler og rockere med rygmærke. To dage senere, efter begravelsen, var det kommet rockergruppen for øre, at han havde sladret til politiet, og dette bragte så meget skam over gruppen, at nogen besluttede, at den læderjakke med rygmærke, han var begravet i, skulle tilbage til gruppen, og han skulle erklæres som ugyldigt medlem. Se det er mænd af ære. Så han blev gravet op i nattens mulm og mørke, og jakken taget fra ham.

assistens kirkegård nørrebro københavn copenhagen
På Assisenskirkegård er der mange spændende gravsteder. Der er gravsten tilbage til 1700 tallet, og det er sjovt at se på navneudvikling når du går og kigger. Gravsten udvikler sig også.

Kirkegården bærer virkelig på en historie, på mange historier. kirkegården startede som en lille kirkegård, langt ude for byen, hvor man kørte de pestdøde hen. Senere blev kirkegården for de fine, og dag er det også en lokal kirkegård, hvor der stadig begraves folk.

På kulturnatten

kirkegården er også et yndet sted at slikke sol. det kan måske forekomme en smule biart, for folk der er udefra kommende, men for lokal befolkningen har det altid været sådan. Så ingen syntes det er mærkeligt hvis du slår dig ned.

Nørrebro ydre nørrebro stefansgade cykel københavn copenhagen

Parker er ikke kendetegne for Nørrebro. Der findes nogle, de er ikke så store, men nede i Jægersborggade, Stefansgade kvarterer findes Nørrebroparken, hvor der er en legeplads, og hvor der til tider holdes kvarter fest og loppemarked.

Jægersborggade hvor finder man gode butikker i københavn hvor finder man gode shopping gader i copenhagen

eksempelvis på ydre Nørrebro er der en hel gade kun med nye iværksættere. Ellers skal du bare gå ned af de stille sidegader, for der finder du også de nye iværksættere, der er bare sjældent særligt mange af dem, fordi de fleste butikker i side gaderne har små butikker, der er lukket for årtier siden, så livet er væk, og der findes kun små bogholdere, eller rammebutiker og i den dur. Men hvis du går efter unika, så smut forbi de små gader. De fortæller dig også en lille historie, så alene det, er en lille gåtur værd.

Selve kvarteret, som er på den anden side af Jagtvejen, er på ydre Nørrebro siden. og i Kvarteret med Stefans gade, Jægersborg gade, der er super hyggeligt, både med små butikker og vinbar og cafeer. I Stefans kirken kan man komme til fyraftens gudstjeneste, eller høre på gospelkor. Det er virkelig en progressiv kirke. Et besøg værd på alle måder.

Der er så meget at sige om Nørrebro. Det er og har været en bydel i rivende udvikling. Industrialiseringen gjorde alvor af kvarterne i 1890erne, også med jernbane og sporvogne, så med tanke på at bydelen ikke er så gammel, sådan ca 125 år, så er det utroligt at tænke på, hvor hurtigt det kom op at stå, hvor fattige folk var, til idag hvor både indre og ydre Nørrebro er farverige kvarterer, med spændende iværksættere, og priser på boliger, der næsten ikke er til at komme i nærheden af.

Men et spændende sted at tage hen, det er det altså.

Så rigtig god fornøjelse, hvis du er turist i byen, eller bare vil lege turist for en dag i din egen by.

=> FORRESTEN, SMUT LIGE IND PÅ FACEBOOK OG GIV ET LIKE

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *