håndværk og design perlekæde smykker DIY hvordan laver man en sjov perlekæde

Lav sjove smykker med gamle ting

Lav sjove smykker med gamle ting, som du finder i skuffen, på loppemarkeder, eller bare får en ide til, fordi det kommer der næsten altid, når først du er i processen.

Det med at lave sjove smykker, er ikke helt nyt for mig, for der har været masser af ting, som er fundet på diverse loppemarkeder, der lige fik en kæde, og så var det pludselig et personligt smykke.

Nogle ting kræver nemlig ikke så meget, andre ting skal måske bare lige have en lille forarbejdning.

perler af træ-DIY smykker-lav sjove smykker-hvordan laver man perler
De runde perler er købt, for det er lidt fo omstændigt, hvis du selv skal stå ved en drejebænk. Men de firkantet perler, er der boret hul i, savet og slebet.

Lidt reste-træ blev boret først. Det er fordi, det bliver for svært at bore huller, hvis du saver perlerne ud først. Og med hullerne i først, kunne jeg også få ideer til, hvordan træperlen skulle se ud, for de blev ikke alle kvadratiske.

De runde træperler er købt. Jeg prøvede at sætte flere forskellige ting sammen, og kunne mærke at denne sammensætning, var den jeg bedst kunne lide. Og da jeg så den, var jeg nød til at finde noget af mit sælskind frem, som jeg købte den gang jeg var i Grønland.

håndværk og design perlekæde smykker DIY hvordan laver man en sjov perlekæde
En boremaskine, en lille dekopørsav, pludselig har du den sjoveste perlekæde

Og mens jeg stod der med mine træperler, kom den nye ide, hvad nu hvis jeg lavede nogle sjove smykker af farveblyanter. Jeg brugte en søjleboremaskine, for sådan en har min mand, men tænker at en almindelig boremaskine også ville kunne bruges her. Men pas på, for farveblyanterne kan godt skride lidt. Så selv havde jeg sat dem fast i en skruetvinge.

Bagefter savede jeg dem ud med en dekopørsav. En billig en jeg havde fundet til 34 kr, ikke en stor helvedes maskine, som jeg jo syntes de der store maskiner er.

Og ide ide, der opstod, da jeg var færdig med denne var, at hvis der blev boret 2 huller i hver perle, kunne det også blive et fedt armbånd.

Og en anden ide, gamle skakbrikker i træ, de kunne også være sjove til at lave smykker med.

lav sjove smykker-perler-perler af modellervoks-DIY hvordan laver man perler
Der findes modelervoks, som kan lufttørre, eller som du kan sætte i ovnen. personligt er jeg mest til det, som kan lufttørre.

Det var til undervisning i håndværk og design, at vi lavede perler og smykkedele. Undervisningen var planlagt på forhånd, alle børn skulle have en masse ting med hjemmefra, for vi skulle ikke sætte vores hjerne på, at smykker kun kan laves med guld, sølv og diamanter.

Men, at hvis vi brugte vores fantasi, så ville vi kunne få en masse sjov frem. Så eleverne blev bedt om at tage disse ting med, som de selv brainstormede på:

Plastik, perler, porcelæn, læder, fjer, pels, stof, gafler, voksdug, papir i alle afskygninger, aviser, ugeblade, glas, sten, grene, træ, garn, klude, metaller, sterrin, gafler, gummi, ler der kan lufttørre, magneter, krystaller, rav, snor, klemmer, ispinde, knapper, gamle puslespil, gamle spil, atlas.gamle bøger, plastikrør, bambusstænger, stofrester. farveblyanter, trælinealer

lav sjove smykker-hvordan laver man smykker-DIY smykker--træperler
Der blev savet, slebet, boret, malet og sat sammen på forskellig vis. For der skulle eksperimenteres.

I forløbet skulle eleverne forholde sig til materialeundersøgelse, design, og teknikker. De skulle lave mindst et smykke, som havde cirkus som tema.

Her blev en gren savet i små stykker. Og bagefter borede eleverne så et hul i midten. Selv havde jeg nu også eksperimenterede med at save hullet andre steder. Men som underviser skal jeg hele tiden finde balancen imellem, hvornår skal jeg plante ideer, og hvornår skal eleverne helt selv finde på det.

Ved et hul i midten, ja så tænkte jeg, det er en meget lineær tankegang, og den har vi jo alle, i mere eller mindre grad.

lav sjove smykker-diy smykker-hvordan laver man smykker- fra yt til nyt
Strikke med ståltråd? jamen hvorfor ikke 🙂 da jeg havde strikket med kobbertråden, som du ser på billedet, så jeg et armbånd for mig. Det du ser ved siden af, er gummislange, ved bare ikke rigtig om man må bruge det mere?

Cykelslanger må vi desværre ikke bruge i undervisningen mere. Men du får nu alligevel to ideer til hvad du kan bruge dem til, hvis du selv er ligeglad.

Hækle indgik også i elevernes smykkedele fremstilling, men ikke strik, for der er ikke så mange der kan strikke, og som underviser kan jeg ikke lære 24 elever det på en gang. Og selv hvis jeg laver undervisningen sådan, at de der kan, lærer de andre det, så er min vurdering, at der stadig ikke er tid nok til at det kan blive en kompetence. For det er virkelig svært, og du skal tænde på at strikke, så du også gider gøre det der hjemme.

diy knytning hvordan knytter man et armbånd med perler kreativ tid cityprinsesserne
Knyttegarn kan du få i mange farver. Så hvis du valgte at give perler i en tidligere gave, så kan du også bruge perlerne her.

Nogle teknikker og metoder til at lave sjove smykker med gamle ting, kan være at knytte. Du kan knytte perler, knapper og andet sjovt ind.

diy knytning med knapper kreativ tid cityprinsesserne
Knapper kan du også knytte ind i armbånd, så hvis du i en af de tidligere gaver gav en masse knapper, så kan du give den fuld skræld på fantasien.

Du får lige her til slut et par ideer mere, hvis du er en der ofte går på loppemarkeder.

DIY loppefund fra yt til nyt hvad kan man bruge gamle nøgler til
Gamle nøgler fundet på et loppemarked, hvor i der er sat en lille dims, jeg ikke ved hvad hedder, men som gør at nøglen kan hænge i kæden uden at dreje rundt. Symbolet kan være, nøglen til dit hjerte, eller at du en gang var et nøglebarn 🙂

Første gang jeg havde en af nøglerne på, på mit arbejde, som er skolelærer, spurgte mange af børnene, hvor den hørte til hende. Jeg spurgte tilbage, hvor de mente den hørte til, og der kom bud på alt fra til mit hjerte, til mit slot, eller ned til en kælder.

Min egen tanke var nu, at jeg som barn havde været nøglebarn. ved ikke om det begreb findes rigtig mere.

fra yt til nyt-gamel broche- loppemarked-customizing af tøj-lav sjove smykker
Gamle brocher kan du helt sikkert også bruge til noget. Her er de bare sat en masse sammen, for at give et lidt anderledes udtryk

Mormors gamle simili smykker, dem kan du også tænke ind. Både med at customize dem, men måske også bare sat sammen på måder, som man ikke gjorde dengang.

fra yt til nyt perler kreativ diy DIY loppefund
Du kan være heldig at finde billige perlekæder på loppemarked. Klip dem op og kom dem i en flot æske, så er det en dejlig gave at få, og kan nem gå hen og blive ynglings perlerne.

Af andre nemme ting, er der perler, også mormor perler, du kan finde billigt på loppemarkeder. Du kan klippe dem op, og har du børn selv, vil de elske at få lov til at lave sjove, søde, personlige perlekæder, af de perler, istedet for kedelige plastikperler.

armbånd-hvad kan man lave af en gaffel-smykker-hvordan laver man smykker-smykker af loppemarkedsfund
Armbånd lavet af en sølvgaffel fundet på et loppemarked

Eller sølvgafler, du bukker, så du kan få det sødeste armbånd. Måske det er lidt retro lige pt, for der er ikke rigtig nogen der går med dem mere. På et tidspunkt var de hotteste mode.

DIY muslinger lav sjove smykker halskæder
Muslingeskaller, den er da klassisk til smykker. Nu har jeg ikke selv lavet smykker med dem, endnu. Men det kan være ideen dukker op, og hvis den gør, får du selv selvfølgelig at se

Og når du alligevel er ved stranden, for at nyde havet, se en solnedgang, og finde muslingeskaller, kan du ved samme leglighed kigge efter hulsten, de kan nemlig også bruges til at lave sjove smykker

sten samle sten hjerte sten sejerø
Hulsten du finder på stranden er også noget du kan tænke ind. De skal nok bare ikke være for store 🙂

Sten og beton kan godt blive for tungt, hvis du laver for meget af det. Men jeg kan godt se for mig, en perle, eller to i de materialer, sat sammen med træ, som er råt, eller træ der ikke er forarbejdet, som for eksempel grene savet ud i cirkler, og hvor du kan overveje om hullet måske skal være i siden.

DIY hvordan støber man i gips og beton
Nu har jeg ikke selv lavet smykkedele i beton, men det kunne være en mulighed, så dette er bare en tænkt ide.

Og her til aller sidst, et par ideer, hvor de helt små også kan være med.

Det er i sådanne stunder, hvor I sidder og er skabende, at du får nogle helt andre samtaler med børn, fordi det er uformel snak. Det er her du får en masse at vide, både om hvordan de har det, om skolen, om tanker de gør sig, så det er en rigtig vigtig stund i trivsel.

DIY hvad kan man lave med sugerør
Nu ved jeg godt dette er en uro, men hvis du klipper sugerørne lidt mindre, kunne de være en sjov halskæde, som du kunne lave med dine børn

Og nu vi er ved de små, så kunne popkorn på snor da også være en sjov mulighed med ungerne. Måske til en børnefødselsdag 🙂

popcorn
Det kan også godt være, at popcornene bare skal spises 😉 Det var bare en ide, jeg ikke selv har fået gjort noget ud af endnu.

Rigtig god fornøjelse 🙂

Du kan også følg med på Cityprinsesserne på youtube 

Eller følge med på Cityprinsesserne på Facebook

___________________________________________________________________________

Maybritt laisbo-cityprinsesserne-diy blog-diy-kreativHvis du af en eller anden grund gerne vil i kontakt med mig, er det bare at ringe eller skrive.

Det kan være du vil spørge om noget, det kan være alt fra hjælp til noget, en fed kommentar, som du selvfølgelig også gerne må lægge her neden under indlægget,

til at du vil høre om jeg laver kurser, eller eneundervisning, eller måske du godt kunne tænke dig jeg kom et sted hen og fortalte noget.

Eller måske i tv, eller at du vil bruge mine billeder. Mulighederne er der masser af. Jeg har allerede haft en del billeder i hendes verden, I in, for lang tid siden, i Familiejournalen, i månedbladet LIV, været i tv et par gange, både i Brunch, den gang der var noget, der hed det på TV2 Lorry, i underholdningsprogrammerne Versus og Danmark hat talent.

Blev nomineret til at være en af de bedste DIY blog i 2017, hvor jeg vandt 3.pladsen, de kontaktede mig også her. Og det gjorde TV for øvrigt også 🙂 Og en hel masse andet. Så det var bare for at nævne, at det kan være så meget forskelligt.

Det koster ikke noget at spørge, men det kan godt være, at det du gerne vil have mig til, koster noget, men der aftaler vi bare prisen.

Nu til hvor du kan finde mig:

Mobil; 40833814 husk at lægge en besked, hvis du gerne vil have jeg ringer tilbage.

Mail; cityprinsesserne@yahoo.dk husk også her at skrive en overskrift, så jeg ikke tror det er spam.

Eller udfyld kontaktformularen her.

Tak fordi du læste med, jeg håber du fik inspiration.

Mange hilsner Maybritt Laisbo

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *