mus,musen metermål,diy,matematik,matematik indskoling. diy for børn

Musen Metermål, en mus for børn

Hvad er Musen Metermål, og hvad kan det? Og hvorfor skal du følge det, hvis du har børn.

Musen Metermål opstod en dag, hvor jeg på vej hjem på cykel, var ved at vride min hjerne med, hvordan hulan skulle jeg forklare eleverne i 2.b hvad en millimeter var. De havde forstået, hvad en cm var, og da jeg begyndte at vise, at på en cm var der 10 millimeter, så gik flere af dem helt i sort.

Som skolelærer er jeg udemærket klar over, at ved læring kan der godt opstå det, som jeg kalder en Piagets frustration, og når den kommer, så er alt godt, for det er tegn på læring, tegn på at hjernen er blevet rystet lidt, og nu skal finde en  ny ligevægt.

Pludselig kom ideen til mig. Hvad nu hvis det var en mus, der gik store skridt, når den gik en cm, og museskridt, når den gik millimeter.

Og så tog tingene fart. Musen skulle helst have en ven, så da jeg fandt ud af, at asiatiske elefanter hedder noget med Maximus, syntes jeg den var lige i vinkel.

godnat med musen metermål godnathistorie for børn
Musen Metermål bliver også træt efter en lang dag med leg, så ved sengetid skal der en godnathistorie til. Godnathistorier finder du også på Youtube. Det er historier som er skrevet af ander, som for eksempel H C andersenHer er der kun et billede, fordi børn har skulle forholde sig til virkelig mange indtryk i løbet af en dag, så nu skal øjne have lidt ro, og hjernene skal have lov til kun at arbejde med indre billeder.

Den første mus blev tegnet, og en lille fortælle film om matematik opstod. Og som jeg arbejdede mig mere og mere ind i computerprogrammer, og med DIY, hvor en mus blev hæklet, jo mere og mere opstod konceptet.

Det var alle tankerne der opstod i processen.

Vi vil så gerne, at børn skal være kreative og innovative. Vi vil også gerne at de skal være gode til matematik, læsning og have en masse kompetencer. Men tiden i skolen er knap, også selv om børn har fået længere skoledage.

Dvs at hvis de skal kunne alt det, så er vi nok også nød til at tage fritiden i brug. Og så er det at vi alle bliver trætte. også mig. Alene tanken………puuuuhhh.

hvordan hækle en mus DIY hækling
Her ser du nogle af de sjove ting, du kan hækle til mus Meterål, så det bliver sjovere at lave og lege med.

Mens jeg sad og nulrede med en hækle mus, fløj alle de tanker igennem mit hoved. Hvad gjorde man, da jeg var barn? Vi er da blevet til noget, hvorfor er det, at vi skal være endnu dygtigere, og er vi slet ikke så dygtige, alle os, der voksede op i en anden tid, hvor der ikke var det samme store fokus på skolen.

Ingrid og lillebror, jeg ved ikke om du kender de børneudsendelser. Det var i halvfjerdserne, og de to figurer Ingrid og lillebror var rammen om det jeg vil kalde skoletv.

Måske var tv noget særligt den gang, og måske var det derfor vi så det så meget. Men hvis jeg skal mærke efter, og huske hvorfor jeg så det, var det faktisk mest for det skoletv, der var, og Ingrid og Lillebror var bare den hyggelige ramme, der nogle gange snakkede om det, som skete på filmene, og nogle gange lavede de selv nogle af de ting, som de var blevet inspireret til.

matematik indskoling geometri længde cm mm
Her ser du tegning af den første mus Metermål. Som tiden gik, blev udtrykket dog lidt anderledes. Og malebøger med musen Metermål kom det også til.

Og sådan, lige sådan vil jeg gerne have at Musen Metermål er. En slags skoletv, som man gerne vil se, fordi man er nysgerig, og syntes det er sjovt at lære noget, noget med DIY og få en masse inspiration og viden.

Så du finder både hækleskole, toturials til hvordan du kan lave kreative ting på computer bla. med gratis programmer Paint.

Shanes værksted har jeg også fulgt lidt med i. Jeg er vild med, at han er kreativ med ting, som vi kan finde der hjemme. Gamle udtørret tusser, der lidt får et glimmer overtræk, propperne fra alle de bobler, der bliver drukket 😉 får lige en gang maling, og vupti, så har du lavet en fluesvamp. Alt sammen på et niveau, som børn kan være med på.

Så nogle af filmene med DIY med musen Metermål, er DIY i børnehøjde.

æbletryk diy efterårsferien
Tekstiltryk, eller bare tryk med æbler, kan være sjovt at lave. Selv prøvede jeg det af på noget madpapir, hvor jeg også brugte nogle blade til at lave tryk med. Bagefter lavede jeg det til små gaveposer.

DIY for voksne er der også med i konceptet. For musen metermål kan du nemlig hækle. Der er man nød til at være lidt øvet, for at kunne lave den. Så enten, hvis man er barn og mestre det at hækle, så kan man hækle sin egen mus Metermål, eller hvis du er voksen, måske underviser i indskolingen, så kan du hækle en mus til klassen.

I min 2.b flyttede musen ind, også rent fysisk. En lille bog kom med hjem, og børnene skulle skrive en matematikhistorie med musen Metermål.

matematik, matematik indskoling, mus, musen metermål,
Her ser du en tegning, som en af børnene tegnede af Musen Metermål til en matematikhistorie.

På Youtube med Musen Metermål, er der en masse matematikhistorier, hvor Musen Metermål og elefanten Maximus snakker om matematik. Maximus spørger altid Musen Metermål om hjælp til at forstå en masse regneteknikker og begreber. Man kan kalde det for en slas flip over classroom. Nemlig der, hvor du får forklaret, hvordan du regner med en algoritme, og får en narrativ historie til for eksempel at forstå hvad en ellipse eller et parralelloegram er.

Et broderimønster var jeg også nød til at lave. Det er bare fordi, jeg kan ikke lade være med at eksperimentere med de teknikker, som jeg bruger meget, nemlig at hækle, sy og broderer. Som er DIY ting, du finder rigtig meget af her på siden.

Så en lille take til tur, kunne det jo ende med, eller måske en pude, det er op til dig selv, hvis du skulle få mod på at broderer Musen Metermål til dine egne børn.

broderimønster ti musen Metermål broderi
Eller en lille rygsæk. Muligheder er der masser af 🙂

Syng med Musen Metermål er det også blevet til. En masse kendte, og ja gamle børnesange, har fået nyt liv. Når det er de gamle børnesange, så har det noget at gøre med copyright. Lang historie, så den vil jeg spare dig.

Men syng da lige med på Lille Lise, som er den sang flest børn, vil jeg tro, har klikket ind på.

Malebøger hører også til konceptet. Der er både en malebog fra sangene, malebog med matematik, hvor nogle af siderne er med fagord, sådan at børn kan hygge med at farvelægge, men stadig ser, hvad de forskellige ting hedder.

Malebøgerne er lavet som E-bøger, for så kan du printe tegninger ud, lige så mange du vil. Så ynglingstegningen kan males igen og igen, og der kan også males en til mormor, morfar, farmor eller hvem man lige har lyst til at give en gave.

Så lad mig lige samle konceptet for dig, så der er lidt mere overblik:

  • Musen Metermål er en mus, der både lave sjove DIY film, som er i børnehøjde.
  • DIy til de voksne, så de kan lave en mus Metermål, så man kan få sin egen mus, hvad enten den er hæklet eller broderet.
  • Den hæklet mus kan bruges i en klasse, som kan komme med hjem, og så kan man enten skrive dagbog, eller matematikhistorier
  • En slags skole tv, som viser noget om matematik og naturteknologi, er du underviser, kan du enten bruge dem i undervisning, eller vise dem i spisepauser
  • Syng med, så man ikke sidder alene og synger, men føler man synger sammen med en
  • Malebøger, som kan printes ud
  • Toturials til hvad, og hvordan man bruger forskellige computerprogrammer, hvis man gerne vil lære at tegne digitalt

Så, Musen Metermål har ikke til formål, at nu skal vi eller børn sidde i fritiden og svede over mere læring. Nej, tanken omkring konceptet er, at Musen metermål skal give lyst til til at være nysgerrig, go lyst til at lære nogle ting, som kan være sjove. Så ske der nemlig en hel masse ting af sig selv, bl.a en større lyst og motivation til at lære noget mere, som man kan bruge til noget.

Du kan også printe et skoleskema til skolestart med musen Metermål og elefant vennen Maximus. Du klikker bare på billed, og downloader.

skolestart- skoleskema- indskolingen-indskoling
Du kan også printe dette skolelskema med musen Metermål

__________________________________________________________________________

Maybritt laisbo-cityprinsesserne-diy blog-diy-kreativKontakt;

Hvis du af en eller anden grund, gerne vil i kontakt med mig. Det kan være du har et ønske om en sjov film, jeg kunne lave med musen Metermål, eller at du gerne vil have jeg skal tegne for dig. Det er ikke gratis, men det er gratis at spørge.

Det kan også være du vil høre om du må låne eller købe nogle tegninger, som allerede er. Det kan være du er blogger, det kan være vi kunne finde en aftale, hvis nu du er en af dem, som ikke rigtig har råd.

Det kunne også være, du gerne vil høre om jeg laver kurser, og ja det gør jeg. Men da jeg er en hobby iværksætter, hvis man kan kalde det sådan, så vil det enten foregå hjemme hos dig, eller her hos mig. Det er der nogen der har prøvet 🙂

Broderimønstre er både noget jeg selv designer, men jeg kan også lave billeder om til broderimønstre.

Du kan skrive til mig på mail; cityprinsesserne@yahoo.dk

eller udfylde kontaktformular.

Du skal også være velkommen til at ringe, men det er vigtigt at du lægger en besked, hvis jeg ikke kan tage telefonen, så jeg ved hvad det er jeg skal kontakte dig omkring.

Tlf; 40833813

Tak fordi du læste med 🙂 Du skal være velkommen til at lægge en kommentar.

___________________________________________________________________________

Steder hvor Cityprinsesserne, eller jeg,  tidligere er blevet nævnt, eller interviewet:

Hendes Verden uge 43 2017, s. 39 med nogle engle her fra bloggen

Nomineret til en af de bedste DIY blogs i 2017 af Sparpedia

Deltog i Danmark har talent februar 2017

Interwiev til LIV maj 2015

Blodspor, et Zine s. 9

Deltog i tv på dr i quizprogrammet Versus september 2014

Magasinet Bruden 2014 s. 52

Hendes verden nr. 42 14.10.13 s. 51

Hendes verden nr 40 01.10.12 s. 54

Husflid udgave 6 2012 s.14

Hobby-nyt nr 4 2012 s.39

Hendes verden nr 12 19.03.12 s. 49

ugebladet Søndag nr 35 23.08.04 s. 46

Månedsbladet IN Juli 2004 s.114

Boligmagasinet 18.05.04 s. 47

Ugebladet Søndag nr 12 15.03.04 s. 115

Ugebladet Familie journalen maj nr. 19 2004 s. 120

Formlands katalog fra 2004 s. 22

Børsen Weekend 20.02.04 s.8

Månedsmagasinet 2004 nr 1 s. 74

Interiør nr 1 2004 s. 44

blog klumme i Alt for damerne 04.08.94 s.76

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *