Smukke, smukke Ven (Hven)

Ven-Hven-Tycho-Brahe-Ø postkortFoto Maybritt Laisbo) Oplagt til en skøn date

Hven som Svenskerne helst selv kalder det. For Hven er Svensk, men vi føler på en eller anden måde at det er temmelig dansk, fordi Tycho Brahe sad der ude og tænkte store tanker, kiggede ud på stjernerne, og tænkte meget i, at han virkelig gerne ville bevise, at Jorden var verdens centrum, fordi han i første færd ikke kunne bevise Copernikus tese om at det var Solen, der var universets centrum. Dette var nye røster, som var begyndt at tænke på den tid i 1500-1600 hundrede tallet. Det var Tycho observationer der kom til at ligge til bevis for, at det er solen der er vores planets centrum, og det var Keppler der kom frem til det. lang tid efter Tycho Brahes død, og med Tychos observationer til grundlæg for beregningerne, der netop viste Copernikus tese. Men Kepler fandt også ud af, at planeterne ikke bevægede sig i regulære cirkler men i ellipser.

Det er en skøn og vidunderlig historie, som kom til at præge verdens historien i mere end en forstand. Det var fødslen til det verdensbillede, vi har i dag, hvor det har været os muligt at kunne bevise endnu mere, nemlig ved eget selvsyn.

Du kan se en lille stemningsfilm fra Ven på youtube, hvor du ser flere billeder.

Hven er en fantastisk ø, det er som at træde ind i Pipi og Emil land. Når du cykler rundt, hører børn rulle på svensk, vender du dig lige om, for at se om det skulle være Pipi, Emil eller Harpus fra den hvide sten.

Når du cykler forbi de små røde huse, kan du ikke lade være med at tænke på, om mon Emil sidder der inde og snitter en ny træfigur.
Ved de store træer, tænker du på, om du er lige så god en tingfinder som Pipi, der finder perlekæder og andre skatte til Tommy og Annika.

Så ja, Dansk eller Svensk, der tror jeg nok vi må overgive os, og vedkende at Hven er Svensk. Men jeg nævner den nu alligevel, fordi det har danske aner. Meget mere end bare Tycho Brahe. Du finder de røde svenskhuse på øen, men du finder også huse af tegl, som bærer præg af dansk byggestil. Så Hven er helt sin egen.

Øen er hurtigt set, for den er ca. 2,5 km på hver led. Så hvis du bruger en dag der ovre, så når du det hele. Men jeg vil virkelig anbefale at du tager en overnatning, for så både ser og nyder du meget mere, og tempo kan sættes ned i slendre gear.

Du kan vandre, cykle eller leje en golfvogn der ovre. Det skal dog lige siges, at golfvognen kan ikke komme ud på alle stierne, for nogle af stierne langs vandet er temmelig smalle.

Vandrehjemmet-Ven-Hven-badebro-solopgang postkort
Der findes forskellige overnatnings muligheder, camping, som ligger lige ud til vandet, et vandrehjem lige så, og det til priser der er til at komme i nærheden af. Vandrehjemmet ligger så usigeligt smukt ud til vandet, så det råber på romantik med din prins, eller på en overnatning med veninderne.
Det er som man kan forvente af vandrehjem, en smule primitivt. Men da jeg første gang var på øen, og cyklede forbi, så vidste jeg, at der ville jeg bo næste gang, fordi vandrehjemmet ligger med den smukkeste udsigt.
Du kan sidde nede ved badebroen, grille, læse en bog, nyde stilheden og følge med i skibene der kommer i havn. Er det dårligt vejr, kan du sidde oppe i fællesstuen, som er hyggelig, ligner lidt en restaurant, og stadig med den smukke udsigt. Kan lige røbe at værelse nr 8 er det bedste. Desværre var det optaget, men bare så du ved det 🙂

Vil du heller Cityprinsesse luksus modellen, så findes hotellet Backfallasbyn, som har nogle dejlige værelser, med en lille terrasse, der er spa, bar og restaurant, samt et whiskey destilleri, som man også kan besøge, og være med til whiskey smagning.

cykeltur-Ven-Hven postkortDu kan tage din cykel med, men det er ikke nødvendigt, for der er cykeludlejning, og der er rigeligt af dem, og ikke noget at spare ved at tage din egen med, med mindre I er en hel familie, og tænker at bruge flere dage der ovre.
Du kan tage til Ven på en dags tur, eller vælge med en overnatning, som jeg varmt vil anbefale. Fordi EN dag, hvor du ankommer kl 10.30 og skal af sted igen kl 16.30 er ikke nok, hvis du vil dufte, smage, mærke øen, med de tre små havne, med Tycho Brahe museum, med alpacaerne, som er så søøøøøde, med stranden der er fyldt med mursten, med Tycho Brahes urtehave, med lækker gourmet på havnen, med et kig i kirken, som er fra 1112

Ven-Hven-lystbåd-lystbådhavn-havn ferie postkort

Så er der selvfølgelig Tycho Brahe museet. Bliver du på øen, så vent med at tage der hen til alle er taget med færgen igen, for så er der mere ro over det hele.

Ha en dejlig tur.

Du finder en oversigt over det hele her

Hven 2 044

___________________________________________________________________________
TIP TIL TUREN

– Du behøver ikke selv tage cykel med, det er alt for bøvlet og koster stort set det samme at leje en på Hven. Du kan også leje cykelkurv.
– tag selv en kikkert med, bare sådan en almindelig en, med den kan du se rigtig meget af planeterne. Og på en god aften kan du se Jupiters fire
største måner. Mars og Venus skulle også være lette at se, da der ikke er noget lys-forurening på Ven.
STJERNEKORT HER

Tag med videre på Ø-hop til => BORNHOLM => SKARØ => SEJERØ => LOHALS PÅ LANGELAND
___________________________________________________________________________

pege på hænder nail art negle kunst maybritt Laisbo cityprinsesserne illustration illustrationer tegning

Øen er fantastisk, men der er dog alligevel nogle ting, vi gerne vil pege på:
– Et supermarked, et ordenligt et, for det der var, var temmelig nedslidt, og ikke særligt indbydende. Og de lokale ting som kød, eller sæbe, eller
hvad der nu måtte have været, gjorde de ikke særlig opmærksom på.
– sørget for at der var sejlture rundt om øen
– have lavet særligt stjernekiggeraften, når de lyse nætter er forbi.
– lavet en Tycho Brahe kogebog, med nogle af urterne fra hans have, som han dog mest brugte til sin alkymi.
– lokalt smør
– lavet keramikværksted, også for besøgende, da øen også er kendt for sin ler, da man på øen har produceret mange tegl.
– lavet mit eget lille øl-bryggeri
– lavet bålaften på havnene

Alle de ting jeg foreslår her, har alle historie som knytter sig til øen. Stjernekiggeri giver vist sig selv. Også kogebogen med urterne, da det var dem Tycho Brahe brugte når han prøver at lave medicin. Men mange af dem er også krydderurter.
Keramik, fordi øen har meget ler og er også kendt for sine teglværker, som dog ikke er der mere.
Ølbryggeri, fordi da Tycho Brahe var herremand på øen, skulle bønderne betale skat til ham, og skatten skulle være to dages arbejde, samt smør og øl.

Der er sikkert mange flere ting man kan gøre, og som bare var ideer, jeg fik. Og jeg får ski helt lyst til at flytte ud til øen og selv gøre det. Ej, bare en ide ikke en drøm 😉

Jeg har været på Hven to gange nu, første gang alene, mest fordi min søde prins ikke ville med, og jeg bare gjorde det spontant, en sommerferie hvor jeg pludselig fik pip, og tjekkede ønskelisten ud.
Jeg blev så betaget af øen, af dens driftighed, af historien med Tycho Brahe. Så jeg fik lokket min prins med til vores bryllupsdag, og det var bare en dejlig tur.
Her anden gang, ville jeg også der over, fordi jeg er ved at lave en storytelling om Tycho Brahe. Men det tager nok lang tid, før den er færdig, fordi jeg vil have de historiske facs helt på plads.
Men du skal nok høre om det, når jeg er færdig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *