Aros Århus hvor kan man tage hen på weekend

Weekend tur til Århus, tag på juletur

Århus er en by der er værd at besøge sommer, som vinter, og særligt ved juletid, hvis du tager forbi den gamle by i Århus.

I virkeligheden er en weekend alt for kort tid, hvis du gerne vil se og opleve Århus, for det er en stemningsby, en by med sjæl, en by som kommer ind under huden på dig, at du ved, at du bare må tilbage og bruge mere tid.

Der er så mange ting at se, så mange søde sjove mennesker at møde, så hvis du vil mere end bare være den turist der okser rundt for at se alt, men også vil snuse stemningen ind, så er du nød til at lave en masse pitstop på torve, stræder, cafeer og skønne små butikker, hvor du både kan finde unika, eller de store strøgbutikker, hvor du kan finde det samme verden over.

Aros regnbue Århus
Vi kunne se helt til Brabrand, fantastisk udsigt, ganske enkelt

Som barn var jeg tit i Århus, eller det vil sige jeg var ude i Brabrand, for det var der min far og min morfar boede. Mange minder har jeg derfra, men Århus tog vi kun ind til, når de voksne skulle shoppe. Og i guder hvor jeg altid syntes det var kedeligt at gå rundt der og glo på butikker. Det ændre sig jo altid lidt, når man selv bliver voksen, og tjener sine egne penge, og pludselig oplever, at man kan lave en masse valg.

Som barn elskede jeg at komme til Århus, eller Brabrand, netop fordi min familie boede der. Min morfar havde fået et andet kuld børn, mange år efter min mor, så min moster og onkel er kun et år ældre end mig. Så dem legede jeg med, og vi elskede at sige til de andre børn” Det der, det er min moster.” Og så stod vi der og ventede på den altid samme reaktion, nemlig at alle sagde; Det er løøøøgn!” Men det var det ikke 🙂

lys-og-farve-kunst-farvelaere-kunst-billedkunst-aarhus-regnbue-aros

Mange ting var årsag til at kontakten gled ud. Nok særligt at min morfar døde for mange år tilbage. Men i foråret da min mor gik bort, der stod min moster pludselig i kirken for at sige farvel til sin storesøster, og kontakten blev igen etableret. Og hold nu k… hvor er jeg glad for det.

Det har så medført at vi har været forbi Århus to gange. Første gang i september, hvor solen skinnede, og stemning var så vild fantastisk. Om lørdagen var vi forbi en cykelhandler, som grillede pølser uden for butikken, og havde kolde dåsebajer i køleskabet, og hilste alle velkommen, fordi det vist nok var fødselsdag. Så sad vi der og snakkede med alle mulige sjove mennesker.

Bagefter gik på museet Aros, for at se den smukke regnbue på toppen, hvor du kan kigge ud over hele Århus by. Fantastisk syn. Men ren kunstnerisk er jeg mere vild med udtrykket, du kan se fra gaden, hvor modlys gør at de mennesker, der går rundt der oppe bliver helt sorte. Det er da virkelig gennemtænkt.

Aros Århus champagne
Jeps, når der er bobler, så er boblepigerne på pletten 🙂

Efter den fantastiske oplevelse, og bobler på taget, tog vi forbi musikhuset, sad med de bare tær i vandkanten, mens vi sad og nød solen, de forelskede par der rundt omkring flettede fingre, musik, folk på cykel, den summen der opstår, når mennesker har det godt.

Aros Århus musikhuset
Ud over den fantastike stemning der var omkring bassinet, så var der kig til Aros. Århus er en meget smuk by. <3

Om aften tog vi til en restaurant lige uden for byen, husker ikke stedet. Men det var så sjovt og skævt et sted, at vi gik derfra i løftet stemning, og bare nød hvor fantastisk og mangfolklig Århus er.

Der var også en anden vigtigt grund til at vi var i Århus. Vi havde, som de efterladte efter min morfar og mor besluttede at alt arveguldet, fra min mor, mormor og olde, skulle smeltes om, og der skulle laves et smykke, som blev en firkløver, hvor hvert blad er formet som et hjerte.

Guldsmykke
Jeg elsker, elsker vores nye familiesmykke, og hele den symbolik der ligger i at det er hjerter, som står for kærlighed, og et firkløver som står for held og lykke.

Det er guldsmed Anne Mette Sonnichsen Der har lavet dem.

Smykkerne skulle hentes her i December, havde vi aftalt, og det var der en særlig grund til, nemlig at vi også gerne ville se jul i Den gamle by i Århus.

Hvis du tror at den jul er fuldstændigt overvældende, så må jeg nok skuffe dig lidt. For det er faktisk først nu at vi giver den fuld gas på julen, hvor vi har samlet en bunke masse traditioner. I 1800 tallet var de traditioner kun lige ved at blive indført.

julepynt jul flethjerter
I loftet hang alle disse smukke hjerter. Jeg har aldrig rigtig selv været til flethjerter, men her så det bare så fint og sødt ud.

Tag nu bare juletræet, vi tænker nok ikke så meget over mere, hvor skørt det vel i grunden er, at vi fælder et træ og slæber det ind i stuen for at pynte det.

Eller hvad med de flettede julehjerter, vidste du at det var H C Andersen der fandt på det.

Eller æbleskiverne, har du aldrig undret dig over hvorfor de hedder det? Vi fandt ud af, at man den gang skar nogle store madæbler i skiver, vendte dem i noget æbleskivedej, og kogte dem i svinefedt, er forgængeren til de æbleskiver som vi kender i dag. Og med den viden, så giver det pludselig mening, hvorfor de hedder det.

Men det overdreven pyntning er først kommet her inden for de sidste 70 år. tror jeg, syntes jeg at kunne huske jeg har læst et sted.

juletræ julepynt jul i den gamle by i Århus
Et af stederne i et af de gamle huse, stod der et stort juletræ med pynt fra flere tider. Da jeg så det, kom jeg i tanke om en gammel drøm, om at en dag vil jeg holde jul på et slot. 🙂

Men der er stadig meget tilbage af Århus, som vi ikke har fået set endnu. Vi gik en tur igennem Mejlgade, og den må vi have til gode at opleve en af de næste gange vi stikker næsen forbi Århus 🙂

Du skal nok høre mere, så sart vi har fået set lidt mere af Århus 🙂 Indtil da, rigtig glædelig jul 🙂

jul i den gamle by i Århus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *